Blogpost

Niet vandaag

Gepubliceerd op
2 april 2015

Vandaag geen uitzending, dus ook geen kans om afgerekend te worden op onze kookwijze. Wij koken - zoals aangeraden door het Voedingscentrum - zonder of met weinig zout. Flauw of vlak volgens jury-kok Jonathan. Vandaag geen kans om van de tuin gestuurd te worden, dus vandaag geen stress.

Zo begint het te voelen, alsof de wekelijkse uitzendingen van nu de werkelijkheid zijn. Maar de opnames van het tuinierdeel en wedstrijddeel zijn van vorig jaar. En die opnames zijn afgelopen winter gemonteerd tot de zes afleveringen die nu donderdags worden uitgezonden.

Half april tot begin augustus waren de opnames van het tuinieren. Twee dagen per week kwamen de koppels naar de kasteeltuin in Amerongen. Die tuindagen waren regie, productie, camera en geluid aanwezig om alles wat in de tuinen gebeurde te filmen.

Eerst liepen we een samen rondje over de tuin, dan overleg met de regie wat we die dag wilden aanpakken. De eerste bloemtrossen van de aardbeien plantjes wegknippen voor een betere oogst later, te groot geworden courgettes wegsnijden of er juist een laten zitten om de groei wat te remmen of een nieuw rijtje radijsjes zaaien. De regie besliste dan wat en hoe laat bij je gefilmd werd. Dat waren heel gezellige dagen, net als op een gewoon volkstuincomplex, je ging eens bij elkaar buurten om te zien hoe het gewas van de ander erbij stond, hielp elkaar eens bij een grote of zware klus en kletste met de andere koppels.

De lunch maakten we als groep klaar op het gras onder een grote eikenboom. Het was echt zo idyllisch als het in die zin klinkt! De een nam eieren mee, de ander een bakpan en een gasstel. We oogstten van onze tuintjes wat er te missen viel en maakten dan verse soep, omelet of pannenkoeken. Samen met de mensen van Tuvalu - de productiemaatschappij - aten we die warme hap bij de meegebrachte boterhammen. Zo leerden we elkaar goed kennen en waarderen, de een weet veel over het gebruik van bloemen in de keuken, de ander van het telen van groente, je leerde tussendoor nog eens hoe zo’n grote schoudercamera werkt en welke verschillende microfoons er zijn. Was het weer slecht, dan mopperden we met elkaar. Bij mooi weer genoten we samen.

Vanaf half augustus kwamen de jury, de presentatrice van de EO en de hoofdregisseur erbij en begonnen de zogeheten ‘showdagen’. Die waren, in tegenstelling tot de tuindagen, niet gezellig maar stresserend. Het waren zeer drukke, volle dagen en het weer was erg slecht. Dus oogsten in de regen. Soms, omdat het niet goed op camera stond, tot vijf keer toe dezelfde tomaat plukken (daar wordt je zeer handig in; linkerhand om de stam met de tomaat tussen je vingers en dan met de rechter ‘plukken’).

Per uitzending waren er twee opnamedagen, per gewas een dag. Vlak voor de uitzending hoorden we welk gewas we die dag moesten oogsten en bereiden. Op zo’n dag stond je om half negen klaar bij je tuin, al voorzien van microfoontje op je kraag met onder je kleding door een snoer naar de batterij op je rug in je broekband. Per koppel werd het oogsten gefilmd, met de uitleg hoe het kwam dat je een grote oogst had of waarom jouw aardappelen géén rotte plekken van Phytophthora hadden.

Na het toekennen door de jury van de trofee voor de beste oogst was het tijd voor een late en snelle lunch. Vaak was je helemaal natgeregend en wilde je dan even droge kleding aantrekken en opwarmen.

Op naar de kooktent voor de kookopdracht, met de tijd die je voor het koken kreeg en wat je eventueel wel of niet mocht gebruiken aan keukenapparaat of ingrediënt. Ook al zit dit vaak niet in de uitzending, in iedere kookopdracht zat een extra handicap voor de koppels. Je moest perse iets gebruiken (zoals ABC-kruid) of een essentieel ingrediënt juist niet (komende uitzending bij het courgettegerecht) of kreeg je een kwartier minder dan de tijd die je eigenlijk nodig had en toegezegd was. Ieder keer weer spannend wat je op het laatste moment, soms nog tijdens het aftellen(!), te horen kreeg.

Tijdens het koken hoorde de regie je via die microfoontjes tegen elkaar zeggen dat bijvoorbeeld het vuur te hoog stond. Ze stuurde dan direct de camera op je af. Daar raakte je dan weer knap zenuwachtig van natuurlijk en mislukte het zeker. Maar goed dat de geur niet uitgezonden werd, want bij ieder koppel verbrandde wel eens wat. Rond 19.00 uur werd de trofee voor het beste koken uitgedeeld.

Na de tweede showdag voor die uitzending kwam bij verre het naarste moment, iedere keer weer, voor zowel de blijvers als het koppel dat afvalt. Het moment waarop de jury zegt wie er van de tuin af moeten. Je krijgt je fouten te horen en wordt door Tooske resoluut de tent uitgewerkt.

Maar ik maak mij vandaag geen zorgen, vandaag geen stress, want vandaag geen uitzending