Sprinkler op golfbaan, bron foto: Pixabay

Nieuws

Nog veel water te besparen op golfbaan

Gepubliceerd op
10 oktober 2015

Op veel golfbanen zou met de juiste ingrepen en technieken nog 30 tot 40 procent water te besparen zijn. En gezien duurzaamheid 'steeds hoger op de agenda' komt van de golfwereld, heeft het ook de aandacht van de media.

In vakblad Greenkeeper bijvoorbeeld -Beregening: meer = minder- is het woord aan een woordvoerder van een 'specialist in wateroplossingen'. Voor hem is een systeem ideaal als zoveel mogelijk binnen de maailijnen wordt gesproeid. Tegenwoordig hebben veel nieuwe installaties al een dubbele rij sproeiers op de fairways en is de single head control -elke sproeier apart bedienen- standaard.

Besturingssystemen

De meeste winst op watergebruik zou te behalen zijn op de fairways: door alleen de baan te beregenen. Je accentueert daarmee bovendien alleen de baan. De rest er omheen is dan minder groen, maar heeft daarmee ook weer minder 'behandeling' nodig. Verder is het van belang om je computersystemen en technieken zoveel mogelijk te benutten en niet bang te zijn voor moderne besturingssystemen. Iets wat op de meeste golfbanen wel het geval zou zijn, maar waar ook sportclubs zich schuldig aan maken blijkens het artikel Met sensor in veld exacter besproeien.

Hoe zo'n beregenings- c.q. vochtmetingssysteem werkt, wordt in dit artikel behandeld, evenals in een artikel in Boom in Business: Nieuw beregeningsconcept voor Sempergreen. Na aanleg van zo'n systeem is er altijd nog werk te doen: onderhoud en bijstellen. Het artikel De puntjes op de i(rrigatie) gaat hierover.

Toplaagcondities

Naast het beter benutten van systemen, wordt in eerstgenoemd artikel geadviseerd om monsters te nemen van het beregeningswater en te kijken naar pH-waardes. Ook de toplaagcondities, zoals nu veel gebeurt door te prikken en beluchten, verdienen aandacht. Greenkeeper refereert aangaande dit onderwerp aan bemoedigende onderzoeksresultaten. Het blad noemt daarbij magnetisch behandeld water en een systeem dat de toplaag door middel van het beregeningswater ontsmet: geheel biologisch, waardoor viltvorming wordt tegengegaan en de invloed van schimmels wordt verminderd.

(Bron foto: Pixabay)