Nieuws

Olie en eiwitten uit visafval

Viskoppen, visgraten en andere restproducten van vis kun je vermalen tot vismeel. Maar je kunt er ook visolie en eiwitten uithalen die geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Al ruim honderd jaar haalt het Duitse bedrijf Bioceval in Cuxahaven visafval en de restproducten van vis uit heel Europa om het te verwerken tot vismeel dat vervolgens gebruikt wordt in de deirvoederindustrie. Maar er is meer mogelijk, zo blijkt uit het artikel 'Van visafval naar levensmiddelen'. In de fabriek van Lipromar worden visolie en eiwitten uit viskoppen, graten en andere resten gehaald. Het gaat bijvoorbeeld om de viskoppen van zalm die overblijven wanneer zalm is verwerkt tot zalmfilet. De geproduceerde zalmolie blijkt van hoge kwaliteit.

Omega-3-vetzuren

Visolie bevat veel meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren. Die vetzuren passen in een gezond dieet. Daarom wordt de consumptie van vis ook aanbevolen. Maar wil je voldoende visolie binnenkrijgen, dan moet je wel de juiste vis eten. In Alaska koolvis of kabeljauw is het visoliegehalte niet meer dan 3%. De uit de zalmresten geproduceerde olie is daarom een waardevol product, zo is te lezen in het artikel.

Eiwitten

Voor de productie van de olie worden alle visdelen vermalen tot een brij die verhit wordt tot 90°C. De daaruit gewonnen olie zit bomvol omega-3-vetzuren EPA en DHA. De olie wordt verkocht in flessen en is een pionierproduct. Uit de overgebleven brij worden eiwitten gehaald. Die in water oplosbare eiwitten worden bijvoorbeeld gebruik om er een zalmworst mee te maken, of als smaakstof toegepast.

(Bron foto: Wikimedia Jens Cederskjold)

Links

(1)