Nieuws

Omgaan met PED: vleesvarkens en zeugen

Diverse varkenshouderijen in Nederland hebben sinds november vorig jaar te maken met het Porcine Epidemische Diarree-virus (PED). Wat de aanpak moet zijn bij besmetting, zou voor zeugen anders kunnen zijn dan voor vleesvarkens.

Dat stelt de eigenaar van een zeugenhouderijbedrijf die spreekt over een moment dat hij 'met een kruiwagen met zestig dode biggen door de stal liep'. In "PED op een zeugenbedrijf is heftiger" legt hij uit dat het advies was om besmette zeugen te isoleren.

Zeugen besmetten

Achteraf denkt hij dat het beter was om direct na constatering van het virus drachtige zeugen te besmetten zodat ze de ziekte doorstaan voordat ze in de kraamstal komen. 'Op die manier kunnen de zeugen direct antistoffen aanmaken, waardoor de biggen direct na de geboorte via de biest immuniteit opbouwen.' In het artikel, verschenen in GD Varken, wordt gesteld dat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in principe tegen doorsmetten is 'omdat het risico is dat er dan ook ongewenste kiemen verspreid worden', maar dat een PED-uitbraak op een zeugenbedrijf uitzondering kan zijn.

Opgemerkt wordt wel: 'Doorsmetten dient nooit toegepast te worden in kraamstallen, bij gespeende biggen en bij vleesvarkens'.

Vleesvarkens en hygiëne

In het artikel PED tegenhouden kan wordt als enige mogelijkheid 'hygiëne, hygiëne en nog eens hygiëne' genoemd, omdat een vaccin niet bestaat en antibiotica niet helpen. In dit artikel zijn de ervaringen opgetekend van een houder van vleesvarkens. Naast hygiëne zouden muizen 'belangrijk kunnen zijn': 'toen die eenmaal verdwenen waren, verspreidde de infectie zich niet meer verder'.

Nog meer adviezen en specifieke hygiënemaatregelen die getroffen kunnen worden, staan beschreven in het artikel PED: stand van zaken. Zie, voor meer informatie over het virus, onder meer het Groen Kennisnet-bericht Biggendodend 'PED-virus buiten grenzen houden'.

(Bron foto: Thinkstock)