Nieuws

Omschakeling op biologische teelt vanuit het hart

Ruim twintig jaar geleden namen Gert en Lieve Casters een gemengd bedrijf over met akkerbouw en varkens. De varkens zijn ingeruild voor fruit. Nu schakelt het paar over op een biologische teeltwijze. Dat past beter hun visie als bedrijfsleiders.

Gert en Lieve Casters hebben het bedrijf in Vlaamse Neerwinden ruim twintig jaar geleden van de ouders van Gert overgenomen. Toen was het een gemengd bedrijf met varkens en akkerbouw. Maar in het dorpscentrum zagen ze geen toekomst voor het houden van varkens. Om rekening te houden met buren begonnen ze met het telen van aardbeien en appels. Maar de combinatie met akkerbouw leek toch lastig. Ze besloten zich meer te richten op de teelt van fruit.

Omschakelproces

Nadat Casters in Nederland enkele cursussen over biologische fruitteelt gevolgd had, besloot het echtpaar om te schakelen naar biologische teelt. Milieu en klimaataspecten worden belangrijker, zegt Casters. Je moet als teler inspelen op wat de samenleving vraagt. Hoewel ze altijd al een schoon en goed product teelden, met lage residuwaarden, konden ze zich hiermee in de winkel niet onderscheiden. Het fruit kwam gewoon tussen de massa terecht. Door om te schakelen naar een biologische product kun je je wel onderscheiden, is het idee.

Het omschakelproces kost tijd. In de winter van 2017-2018 heeft het paar zich gestort op het 'biogebeuren'. Ze namen contact op met 'Bio zoekt Boer' een organisatie die potentiële overschakelaars naar biologische landbouw ondersteunt. Ze maakten een omschakelplan, spraken met andere biologische boeren die ook in omschakeling waren en in de winter van 2018-2019 hebben ze de knoop doorgehakt.

Hart en ziel

Hoewel ze dachten al veel te weten, bleek dat ze nog veel nieuwe informatie te verwerken kregen. Ze rekenden het bedrijf door om een goede financiële afweging te kunnen maken, maar ze hebben de beslissing ook met hun hart gemaakt, zeggen ze. "Wij werken met hart en ziel aan ons fruit. Wij zijn heel trots op wat wij telen. We denken dat we die trots nog meer kunnen tonen wanneer we omschakelen naar de biologische teeltwijze. ”Het is een andere manier van telen, zeggen ze, die past binnen hun visie als bedrijfsleiders. "We moeten het evenwicht behouden tussen de land- en tuinbouwer en de burger, en inspelen op de vraag van de consument"

Op het moment dat vakblad Boer&Tuinder in een artikel aandacht aan het bedrijf besteedde, was het bedrijf nog in omschakeling. Maar Casters kreeg al positieve reacties van kennissen uit het dorp, zoals van de ouders van klasgenoten van hun kinderen. In de klas is ook aandacht besteed aan de fruitteelt.

Van 18 tot en met 22 januari 2021 wordt de Biokennisweek georganiseerd. Groen Kennisnet besteedt in deze week extra aandacht aan biologische landbouw, met elke dag een bericht over een specifiek onderwerp.

(Bron foto: Marco Roosink via Pixabay)