Nieuws

Onderhoudskosten populaire aardappelrooiers bijna gelijk

Uit een vergelijking tussen drie populaire aardappelrooimachines blijkt dat de onderhoudskosten niet veel verschillen.

De investering in een aardappelrooier is aanzienlijk, maar ook het onderhoud kost geld. Het blad LandbouwMechanisatie vergeleek in het artikel ‘Zoekwerk loont, soms: onderdelenprijzen aardappelrooiers’ de kosten van belangrijke slijtdelen bij een drietal tweerijïge bunkerrooiers.

Slijtdelen

Bij een nieuwe aardappelrooier is de prijs een belangrijk argument. Stilstaan bij de onderhoudskosten is echter ook belangrijk. Hoe hoog de kosten voor onderhoud uitpakken is lastig te voorspellen en sterk afhankelijk van de intensiteit waarmee de rooier wordt ingezet. Ook de grondsoort en/of er stenen in de grond zitten speelt daarin een rol.
LandbouwMechanisatie sprak met fabrikanten en dealers van de drie grootste rooierfabrikanten en stelde een boodschappenlijst op met een aantal slijtdelen en onderdelen die regelmatig moeten worden vervangen. Voor de vergelijking werd gekozen voor drie veelgebruikte tweerijïge verstekrooiers met een bunker: de AVR Spirit 9200, Dewulf RA2060 en de SV 260 van Grimme. Dit zijn aardappelrooiers van een gelijke bouw en werkwijze.

Vergelijking

De fabrikanten van de drie machines stelden een lijst beschikbaar met onderdelenprijzen: adviesprijzen, die de dealer doorgaans zijn klanten in rekening brengt. Ondanks dat de drie gekozen bunkerrooiers in grote lijnen sterk op elkaar lijken, heeft elke fabrikant eigen constructiekeuzes gemaakt en als gevolg daarvan zijn de onderdelen niet uitwisselbaar en slecht vergelijkbaar. Toch levert het boodschappenlijstje interessante informatie op. Want voor de geselecteerde onderdelen ben je bij de Grimme (1.923 euro) 302 euro goedkoper uit dan bij Dewulf (2.226 euro). AVR zit daar met 2.186 euro net iets onder. Over een afschrijvingsperiode van pak hem beet acht jaar én het feit dat je in die periode niet al deze onderdelen hoeft te vervangen, is het prijsverschil niet schokkend groot.


Bron foto: Thinkstock