Nieuws

Onderzoek kasconcepten loopt, investeringen ook

Diverse telers zijn volop aan het investeren voor Het Nieuwe Telen. Voor sommigen was het een gok, zoals de investering in diffuus glas. Ondertussen zitten ook onderzoekers niet stil en werken zij aan een Winterlichtkas en diffuus folie.

Soms kan een investering wellicht te vroeg zijn gedaan, zoals wordt gesteld in het artikel Chrysantenbedrijf noodgedwongen proefkonijn met diffuus glas. De geïnterviewde teler zelf is tevreden over zijn investering, maar denkt dat telers die in een vroeg stadium voor de eerste soorten diffuus glas kozen een probleem hebben. Dat glas vervuilt meer dan verwacht omdat je het minder goed kunt schoonmaken en daardoor komt er minder licht binnen dan verwacht.

Diffuus folie

En misschien dat onderzoek uitwijst dat het nóg beter kan. Zo wordt door onderzoekers en bedrijven aan een 2SaveEnergy-kasdek gewerkt: Markt rijp voor betaalbaar kasdek met hoge isolatiewaarde en lichttransmissie. Voor dit kasdek wordt gebruik gemaakt van een ventileerbaar spouwdek dat bestaat uit helder glas met daaronder een duurzaam diffuus folie (aangebracht tussen geleidingssleuven).

Energiebesparing

Voordeel is onder meer dat niet hoeft te worden gewerkt met het 'relatief dure dubbel glas', zoals dus wel is gebeurd bij de ID Kas – zeg maar de voorganger van de 2SaveEnergy-kas. Toch is ook de teler die gebruikmaakt van de ID Kas goed te spreken over zijn investering. En ook al is de doelstelling -50% energiebesparing met inzet van laagwaardige warmte- reeds behaald: de ondernemer ziet nog veel verbeterpunten: 'Het teeltresultaat stemt tevreden, maar de lat moet wel elk jaar omhoog'. Zo zou hij graag zien dat er minder snel condensatie plaatsvindt.

Condensatie

Condensatie is in de diverse genoemde artikelen (allemaal uit tijdschrift Onder Glas) een veelbeproken onderwerp. Zo ook in het artikel 'Besteed zorg aan het wensenlijstje en het objectief doormeten'. Zo zit er van voor- tot najaar vrijwel continu condens op de binnenkant van het dek: enerzijds een goedkope manier van ontvochtigen, anderzijds oorzaak van lichtverlies.

Goede condensatie-eigenschappen zijn dan ook belangrijk. "In de winter heb je juist behoefte aan extra transmissie en minder behoefte aan lichtverstrooiing", stelt onderzoekster Silke Hemming. In het artikel over het 2SaveEnergy-kasdek worden in dit verband ook de eigenschappen van het diffuse folie geprezen.  

Winterlichtkas

De bouwers van de toekomstige Winterlichtkas geven echter aan dat een reproduceerbare meting van condens nog een hele uitdaging is. Met een proefopstelling hopen zij erachter te komen wat de invloed van condensatie is op de lichttransmissie van verschillende soorten diffuus glas. En dan gaat het alleen nog over glas en condens.

Uit het artikel Meer licht en toch energie besparen in ideale winterlichtkas blijkt dat er nog heel veel meer te onderzoeken, innoveren (en investeren?) valt. Wat te denken van: dakhelling, nokrichting, asymmetrie, kasdekvormen, soorten anti-reflectiecoatings en de reflectiewaarde van de constructiedelen?

(Bron foto: Thinkstock)