Nieuws

Oogst- en brandstofdiefstal voorkomen

Veel boeren en loonwerkers zijn de dupe van brandstof- en oogstdiefstal. Voor de politie echter 'geen prioriteit' en een verzekeringsvergoeding wordt 'zelden' gegeven. Het sleutelwoord is voorkomen.

Dit meldt Grondig in haar novemberuitgave van vorig jaar -Voorkomen van brandstofdiefstal- waarin staat dat er sprake lijkt te zijn van criminele bendes die zich hebben gespecialiseerd in het stelen van brandstof en die ook zorgen voor de nodige afzetkanalen.

Boevenbrein en bewaking op afstand

De redactie geeft diverse tips om deze bendes en andere criminelen geen kans te geven, te beginnen bij: 'Verplaats je in de boef als je machines wegzet'. Verder volgen tips als: haal de spanning van de dieselpomp, plaats machines dicht op elkaar en doe de verlichting aan. Veel terreinen zijn echter afgelegen zonder toezicht. In het Grondig-artikel Op heterdaad wordt continue camerabewaking op afstand genoemd als optie. Een hierin gespecialiseerd bedrijf legt uit dat de onafgebroken lichtgevende groene schijnwerper vervangen kan worden door thermische camera’s en dat de accu, gebruikt voor het overbruggen van de weekeinden, kan worden vervangen door een hybride powerstation (zonnepanelen én zuinige dieselmotor).

Frustratie boeren

Mocht het dan toch zover komen: 'De ergernis is niet in geld uit te drukken' (eerstgenoemd artikel Grondig). Vakblad Akker stond vooral bij dit aspect stil in haar septemberuitgave van vorig jaar: Akkerbouwers doen vrijwel nooit aangifte. Akker: 'Het gaat hen niet om de hoeveelheid die ze kwijtraken, maar om het principe'. Aan het woord is onder meer een akkerbouwer die elk jaar last heeft van diefstal van zijn land. Ten overstaan van het blad zegt hij: 'Ik krijg nooit de kans om te vragen waarom ze het doen. Want ze zijn meteen weg als je eraan komt'.

Alle geïnterviewde boeren vinden dat als je al wil rapen, je het eerst moet vragen. Doe je dat niet, dan is het diefstal: 'Ik ga ook niet bij iemand in zijn tuin bloemen plukken'. Niemand van de geïnterviewden heeft een idee voor preventie. Nog wel wordt geopperd: 'Misschien een bord in het perceel met een geldbakje erbij, levert het nog wat op ook'.


(Bron foto: Pixabay)