Nieuws

Opleiden in landbouwtechniek

Landbouwtechniek ontwikkelt zich snel en wordt steeds complexer. Dit vraagt om goed opgeleide monteurs. Het vakblad Landbouwmechanisatie besteedt in het januarinummer aandacht aan hoe de opleiding van monteurs er in deze tijd uit ziet.

Jongeren die een baan als een monteur bij een landbouwmechanisatiebedrijf ambiëren kunnen met een afgeronde vmbo-opleiding bij een van de dertien ROC’s een monteursopleiding volgen. De opleiding ‘monteur mobiele werktuigen’ is er voor niveau 2, 3  en 4. Afhankelijk van het niveau kunnen studenten na het afronden van de mbo-opleiding verschillende soorten werkzaamheden bij een mechanisatiebedrijf uitvoeren. Om er voor te zorgen dat de mbo-opleidingen beter aansluiten op het bedrijfsleven is er de laatste jaren meer aandacht voor leren in de praktijk.

Kenniscentra

Kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven zien er op toe dat leerbedrijven werk bieden dat aansluit bij het theoretische deel van de opleiding. Voor de techniekbranche is dit op dit moment Kenteq. Door bezuinigingen worden de wettelijke taken van kenniscentra als Kenteq per 1 augustus 2015 ondergebracht in Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en bedrijfsleven (SBB). De praktijkbegeleiding van techniekleerlingen zal worden overgenomen door Fedecom en worden ondergebracht in de Fedecom Academy.

Fedecom

Fedecom is de brancheorganisatie van fabrikanten, importeurs en dealerorganisaties. De organisatie vindt het haar taak om samen met de ROC’s de onderwijskwaliteit te verbeteren zodat studenten optimaal voorbereid zijn voor het bedrijfsleven. De Fedecom Academy bestaat naast praktijkbegeleiding en advisering van ondernemers en leerlingen bij leerbedrijven uit een praktische BBL leerroute voor niveau 3 en 4. Ook biedt de Fedecom Academy na- en bijscholingsprogramma’s voor medewerkers en ondernemers.

Het complete artikel met vijftien vragen en antwoorden is hier te lezen.


(Bron foto: Ontwikkelcentrum)