buxusmot, foto Pixabay

Nieuws

Opmars van de Buxusmot

Gepubliceerd op
22 augustus 2018

De buxusmot is een nachtvlinder die veel schade in buxus kan veroorzaken. Deze vlindersoort die sinds 2009 in Nederland aangetroffen is, breidt zijn leefgebied gestaag uit en is nu ook in Noord Nederland te vinden.

De buxusmot (Cydalima perspectalis), die blaadjes van Buxus eet, komt van oorsprong uit Azië (Japan, Zuid-Korea, China) en is sinds circa 2006 aanwezig in Europa. Na de eerste vondst in Duitsland breidt de soort zich gestaag uit. Daarna werd de soort ook gevonden in andere landen: Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittanië en Nederland.

Noord-Nederland

In 2009 werd de soort op meerdere plaatsen in het rivierengebied in midden Nederland gevonden, in de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. Lange tijd leek de soort zicht te beperken tot het zuidelijk deel van Nederland. Maar in de zomer van 2018 wordt de soort op meerdere in het noorden van Nederland gevonden, meldt de Vlinderstichting in een bericht op Nature Today. Op de Waddeneilanden na is de buxusmot is nu in heel Nederland te vinden.

Schade

De buxusmot zorgt voor veel schade in buxus. De rupsen vreten het blad op, bescherming zich in een spinsel en kruipen tussen de bladeren. De struikjes worden als snel helemaal bruin. Je kunt buxusmot aanpakken met bestrijdingsmiddelen, of rupsen en poppen met de hand verwijderen. Maar de Vlinderstichting adviseert buxusstruiken te vervangen door anders soorten zoals liguster, struikkamperfoelie (Lonicera nitida) of Japanse hulst (Ilex crenata).

Naast de buxusmot kan buxus ook aangetast worden door de schimmel Cylindrocladium buxicola die buxustaksterfte veroorzaakt. Deze schimmel heeft zich sinds 1995 over Europa verspreid.

(Bron foto: Pixabay)