Blogpost

Over mooi en lekker

Gepubliceerd op
26 maart 2015

Over smaak valt niet te twisten is het gezegde. Maar over jurering wel naar blijkt. Twitter en Facebook barstten tijdens de tweede uitzending van Van Hollandse Bodem zowat uit hun voegen. Want wat wilde de jury nu? Ze vroeg een mooi product op de jurytafel maar oordeelde op lekker.

De (moes)tuinder onder ons vindt een product mooi als de vorm en kleur fraai zijn, wanneer je aan het product het vakmanschap van de teler kan zien.

In rassenbeoordelingen komen mooi en lekker als verschillende begrippen voor. Ter verduidelijking een selectie zinnen uit rassenbeoordelingen. 'Het ras is productief, mooi van vorm en kleur en lekker van smaak' - '...vanwege zijn goede smaak, zeer mooie rode kleur, mooie vruchtvorm en goede vruchtgrootte' - 'Mooie pompoen met een zeer goede smaak' - 'Er bestaan ook zwarte of bruinzwarte tomaten die mooi en lekker zijn' - '...lekkere, zachtzoete smaak, mooie, handzame pompoenen' - 'malse mooi gevormde peulen met de goede en typische smaak van snijbonen'.

Net als de veredelaars van nieuwe rassen hebben wij als deelnemers van Van Hollandse Bodem weinig in te brengen in wat de beoordelaars zeggen over ons product. Dus won het koppel met de 'lekkere (voor verse consumptie) en wanvormige tomaten' in plaats van de 'mooie en drogere tomaten (voor soep- en sausbereiding)' de trofee voor de mooiste tomaat.

De kok als jurylid blijkt het begrip mooi, wanneer hij over groente spreekt dus vooral als lekker te begrijpen.

In de uitzending van vanavond staan de aardbeien en de aardappelen centraal. Naast de trofee Oogsten wordt iedere uitzending ook de trofee Koken toegekend. Je zou denken dat het hier alleen om de smaak gaat, maar hoe mooi het gerecht eruit ziet, speelt juist hier dan weer duidelijk een rol. Afwisselend van kleurstelling en van vorm van onderdelen in een gerecht, is belangrijk zegt de jury.

Onze rijke oogst aan overheerlijke aardbeien presenteren wij als clumsy gardeners, dus in een mooi gerecht …een plaatje …