Nieuws

Perspectief voor blockchain in de landbouw

In een blockchain worden computersystemen in de keten aan elkaar gekoppeld. Zo kun je makkelijker informatie delen. Ook voor de melkveehouderij biedt de blockchaintechnologie mogelijkheden. De keten wordt transparanter.

Zelfstandig adviseur Wilbert Hilkens voorspelt dat over vijf jaar elke melkveehouder in zijn bedrijfsvoering te maken heeft met de blockchaintechnologie. Ook Kees Lokhorst, onderzoeker en lector smart dairy farming bij Hogeschool Van Hall Larenstein verwacht dat de techniek achter blockchain mogelijkheden biedt waar ook melkveehouders profijt van kunnen hebben. Hoewel de ontwikkelingen snel gaan, ziet hij dat de toepassing nu nog in een pioniersfase zit.

Blockchain

Een blockchain is een keten van verschillende partijen die samenwerken en informatie delen, door computersystemen aan elkaar te koppelen, zo legt vakblad Veeteelt uit in het artikel 'Beloftevolle blockchain technologie nadert het boerenerf''. Het delen van data over het productieproces en transacties binnen de keten staat centraal in het proces. De informatie is zo voor iedereen binnen de keten toegankelijk en altijd actueel. En deelnemers kunnen zelf informatie toevoegen.

Transparante keten

Adviseur Marieke de Ruyter de Wildt die zich gespecialiseerd heeft in het stimuleren en begeleiden van de introductie van blockchain in de voedselketen, denkt dat de keten zo transparanter wordt. Ze ziet mogelijke oplossingen voor een beter toezicht op de keten van producent naar consument, waarbij ze als voorbeeld verwijst naar de fipronil-affaire.

Als consument kun je via een QR-code op de verpakking van melk of eieren inzicht krijgen in de keten. Zo kun je informatie krijgen over duurzaamheidsaspecten zoals dierwelzijn of de CO₂-footprint. Daarnaast verwacht de Ruyter de Wildt dat blockchaintechnologie de keten ook efficiënter en eerlijker kan maken.

Betrouwbaarheid

Alle partijen in de keten beschikken immers over dezelfde informatie waardoor marges eerlijker verdeeld kunnen worden. Je kunt de bijvoorbeeld techniek inzetten voor het borgen van afspraken in ketenkwaliteitssystemen of het traceerbaar maken van productstromen. Zo zou je de betrouwbaarheid van het I&R-systeem beter kunnen borgen.

Kees Lokhorst ziet dat de techniek in theorie veelbelovend is en de mogelijkheden groot lijken. "Maar," zo zegt hij in het artikel, "blockchain zal niet alle problemen oplossen die spelen als bedrijven met elkaar samenwerken. Het is een illusie dat fouten kunnen worden uitgebannen. De veehouder is in veel processen op een melkveebedrijf een onmisbare schakel, waar blockchaintechnologie niets aan zal veranderen.

(Bron foto: Shutterstock)