Nieuws

Quinoa-teelt met zaad uit Nederland ‘komt los’

Wageningen UR veredelt quinoa zodat het ook in Noordwest-Europa gedijt. Dit gaf varianten die niet daglengte-gevoelig zijn, vrij zijn van het bittere saponine en goed groeien op zoute grond. Frankrijk zaait al sinds 2007 met Wagenings zaad. In ons land komt de teelt ook op gang.

‘Zo heeft de Dutch Quinoa Group samen met proefbedrijven inmiddels een areaal van 30 hectare ingezaaid met onze rassen’, vertelt veredelaar Robert van Loo in een artikel op de website van Wageningen UR – op de site is ook het Dossier Quinoa te vinden.

Grond: vruchtbaarheid en zout

Punt van aandacht -ten aanzien van Zuid-Amerika waarmee Wageningen UR in feite concurreert- vindt Van Loo de mineralenexport: ‘Als mineralen onvoldoende door bemesting worden aangevuld, wordt de bodem minder vruchtbaar. Ik vind het een verantwoordelijkheid van de internationale ketens, waar Wageningen UR ook onderdeel van uitmaakt, om daar goed op te letten.’

In het artikel is verder te lezen dat Wageningen UR in een vergevorderd stadium is om voor het programma ‘Securing Water for Food’ quinoa uit ons land te verbouwen op zoutrijke gronden in Chili, China en Vietnam.

Meeldauw en opbrengst

Van Loo legt uit waarom het telen van quinoasoorten uit de Andes niets zouden opleveren in Nederland. ‘De quinoa-soorten uit de Andes worden dicht bij de evenaar verbouwd. De planten zijn gewend aan korte daglengtes om af te rijpen’. Het gewas daglengte-ongevoelig maken was een eerste stap. Inmiddels werkt Wageningen UR aan rassen met betere meeldauwresistentie, een hogere opbrengst en nieuwe kleuren.


(Bron foto: Michael Hermann (eigen werk) /Crops for the Future (Diversifying Agriculture for Better Lives) - landschap met quinoa (Chenopodium quinoa), Cachilaya, Bolivia, La Paz Departement, Puerto Pérez Canton, Lake Titicaca op de achtergrond ([CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons) )

Publicaties

(1)