Nieuws

Roetschorsziekte riskant voor boom en mens

De roetschorsziekte, een schimmelziekte op esdoorns, is schadelijk. Niet alleen voor de bomen - verzwakte bomen kunnen erdoor sterven - maar ook voor mensen. De sporen kunnen binnendringen in de longen.

De roetschorsziekte, die door de schimmel Cryptostroma corticale wordt veroorzaakt, is dodelijk voor esdoorns. De sporen van de schimmel kunnen na besmetting via wondjes of takeinden bij verzwakte bomen binnendringen in vaatweefsels, houtvaten en zeefvaten, en het cambium. Een aangetaste esdoorn verzwakt en legt het loodje. Onder de bast vormt de schimmel een bruinzwarte sporenmassa. Nadat de bast loslaat, komen de sporen vrij. Je ziet bruinzwarte vlekken op de stam.

Risico's

De ziekte komt al een tijd in Europa voor, schrijft vakblad Boomzorg in het artikel 'Richtlijn voor aanpak roetschorsziekte', meestal op dode bomen. Maar na langdurige droogte kunnen verschillende esdoorns zo verzwakt zijn dat ook levende bomen worden aangetast. Gevoelig zijn Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn), Acer campestre (veldesdoorn), Acer platanoides (Noorse esdoorn).

Henry Kuppens van kennisorganisatie Terra Nostra verwacht niet dat de ziekte een epidemie wordt in een ander artikel in het vakblad. Maar hij vindt het wel van belang dat werknemers weten wat de risico's zijn van deze ziekte. Want de schimmel kan longbeschadiging veroorzaken. Zijn organisatie werkt daarom samen met Stigas aan een richtlijn voor werknemers, zo is te lezen in het artikel 'Protocol voor het beheer van roetschorsziekte'.

Beroepsziekte

De sporen kunnen via mond en ogen binnendringen. Wanneer de sporen in de longen komen, kunnen ze pneumonitis of ontsteking van longblaasjes veroorzaken, een beroepsziekte. Boomverzorgers, die veel met dood hout in aanraking komen, lopen risico. Wanneer je werkt met besmet hout, is het belangrijk dat je ogen en luchtwegen afschermt bijvoorbeeld door mondkapjes te gebruiken. Heb je aangetast kachelhout van esdoorns, dan moet je dat hout sowieso niet verslepen of meenemen naar binnen. Voer het hout af of verbrand het.

(Foto: © Copyright Discoverlife Malcolm Storey 2011-2015)