Nieuws

Rubberen vloer: positief effect klauwproblemen

Een rubberen toplaag op de vloer van een groepsstal heeft een positief effect op klauw- en pootproblemen van zeugen. Klauwproblemen en kreupelheid zijn minder heftig bij deze zeugen dan bij zeugen uit hokken van volledig beton.

Dit blijkt uit onderzoek door het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Vorig jaar werd het vierjarige onderzoek -genaamd ZeuKreu- afgerond. Dit project had tot doel om praktijkgerichte strategieën aan te bieden gelet op klauw- en pootproblemen bij zeugen.

Effect toplaag

Een van deze strategieën betreft de vloer. 'Harde, gladde en ruwe vloertypes zijn veel voorkomend in de zeugenhouderij en vormen een groot risico', meldt Management & Techniek in Rubbermatten verminderen klauw- en pootproblemen. Een rubberen toplaag biedt mogelijk soelaas: 'De resultaten laten zien dat de rubberen toplaag de kans om kreupel te worden vermindert, maar niet helemaal wegneemt'.

Vergelijk aandoeningen

Vakblad Varkensbedrijf berichtte hier over in Oorzaak klauwproblemen nooit eenduidig: 'Weliswaar kwamen er minder heftige klauwproblemen en kreupelheid voort uit de stal met rubber, maar er waren nog wel aantastingen vast te stellen'. Op een bepaald moment was zelfs sprake van 'ergere verticale scheuren in de klauwen' bij de dieren op rubber, meldt Management & Techniek. Maar het verschil (met de zeugen op beton) was aan het einde van de groepsstalperiode niet meer zichtbaar.

Management & Techniek noemt tot slot welke effecten gemeten zijn aan het einde van de lactatieperiode. 'Sommige effecten van het vloertype in de groepshokken waren alleen zichtbaar op het einde van de lactatieperiode: zeugen gehuisvest op vloeren met rubberentoplaag hadden minder afwijkingen aan de witte lijn en ook de lengte van de klauw was beter in deze groepen'.

Voer

Andere oplossingsrichtingen, genoemd in Varkensbedrijf, zijn bijvoorbeeld water en voer. Voer wordt door groepshuisvester Ellie Kools zelfs gezien als een van de belangrijkste factoren bij deze aandoeningen. 'Wij zijn ervan overtuigd dat het voor 90 procent aan de voeding ligt' (bron: Pig Business - Klauwaandoeningen, kwestie van preventie).

(Bron foto: Pixabay)