Nieuws

Samenwerking onderwijs en ondernemers

Voor een duurzame samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven moet er met diverse factoren rekening worden gehouden. CAH Vilentum en het LEI deden hier onderzoek naar en brachten de publicatie ‘Goed samenspel’ uit over wat er komt kijken bij een succesvolle samenwerking.

Nu innovaties en kennis sneller dan ooit gaan, heeft het bedrijfsleven behoefte aan gekwalificeerd personeel dat wendbaar en innovatief is om zo op ontwikkelingen binnen een organisatie en een sector te kunnen inspelen. Maar om zulke vaklui op te leiden hebben scholen de kennis en ervaring vanuit het bedrijfsleven nodig. Reden voor duurzame samenwerking.

Hoe doe je dit?

Zoals bij veel zaken geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. De energie die je in de voorbereiding stopt, verdient zich zeker terug. De eerste stap is: verdiep je in je potentiele partner. Ken elkaars wereld, belangen en behoeftes. Krijg duidelijk waarom je wilt samenwerken. Als je dit duidelijk hebt, ga je naar de volgende stap waarin je tot een strategische keuze komt voor één of meerdere partijen. Heb je eenmaal de keuze gemaakt, dan start het proces om tot een goede en duurzame samenwerking te komen. Al deze stappen worden in de publicatie toegelicht.

Naast een concreet stappenplan vind je er een handige checklist en do’s and don’ts om tot een nog betere samenwerking te komen. Overall gezien is de belangrijkste voorwaarde voor succes om tot een win-win-situatie van beide werelden te komen! 


(Bron foto: Thinkstock)