Nieuws

Schoon water in de openbare ruimte

De kwaliteit van het water in stadsfonteinen kan een bron zijn voor infecties. Je kunt watersystemen schoonhouden met chloor, maar er zijn ook andere mogelijkheden. De gemeente Apeldoorn zuivert water op biologische wijze.

Stadsfonteinen zijn verouderde en gesloten watersystemen, en daarom gevoelig voor verontreinigingen. In het water kunnen besmettingen voorkomen van de Legionella-bacterie of andere ziekteverwekkers. Om de kans op besmetting te verkleinen, heeft de gemeente Apeldoorn het beheer van de fonteinen aangepakt, zo is te lezen in vakblad Stad + Groen in het artikel 'De legionellavrees voorbij'.

Legionella

Legionella is een bacterie die acute infecties van de lcuhtwegen kan veroorzaken. Door infectie met de legionella-bacterie kwamen in 1999 32 mensen om tijdens de West-Friese Flora in Bovenkarspel. Sindsdien zijn gemeentes zich wel bewust van de Legionella-bacterie, maar er zijn meer bacteriën, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Heleen de Man dat in 2014 verscheen. Vakblad H2O schreef er toen over in het artikel 'Leuk en link'. De Man stelt dat gemeenten het gevaar van andere ziekteverwekkers als E.coli, Campylobacter, Giardia of het Norovirus onderschat. Zij onderzocht 88 fonteinen. In 26 fonteinen constateerde ze een zware vervuiling.

Veiligheid

Doordat de gemeente Apeldoorn het beheer van de fonteinen onder handen nam, is de veiligheid van de Apeldoornse fonteinen nu goed geborgd, aldus vakblad Stad + Groen. Het zuiveringssysteem is vernieuwd. In In plaats van chloor of bleekloog, waaraan milieutechnische bezwaren kleven, past de gemeente nu biologische methoden toe. Alle bacteriën in het water worden nu gedood.

(Bron foto: Pixabay)