Nieuws

Smart Farming NHN werkt samen met Groen Kennisnet

Smart Farming NHN en Groen Kennisnet vinden elkaar in slim samenwerken. In het najaar van 2019 zetten een groot aantal partners hun handtekening onder de deal Smart Farming NHN. Met dit platform worden hightech- en datatoepassingen in de agrarische sector in Noord-Holland Noord gestimuleerd. Verschillende projecten zijn inmiddels van start gegaan en Groen Kennisnet is aangesloten als nieuwe partner.

Gerben van Lenthe is projectadviseur bij LTO Noord. Vanuit de samenwerking met GreenPort NHN werkt hij een deel van zijn tijd als coördinator, onder andere op het gebied van kennis en innovatie – en daarmee logischerwijs ook voor Smart Farming NHN. En als iemand die vanuit zijn rol voortdurend zaken afstemt is Van Lenthe blij om te constateren dat er ook echt dingen worden gedáán: “We zijn pas een paar maanden onderweg en er gebeurt al ontzettend veel. Het project Match2020 AgriProject Drones en Data is daar een bekend voorbeeld van. Maar er is meer, zoals een project over precisietechnologie met pootaardappelen, echt interessant.”

Al met al een flitsende start voor Smart Farming NHN - het versnellen van nieuwe initiatieven is een van de doelen van dit platform. Het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid willen de regio hiermee steviger op de kaart zetten als het gaat om slimme toepassingen en het gebruik van techniek en data binnen smartfarming. Van Lenthe benadrukt hierbij dat ‘slimmer’ lang niet altijd synoniem staat voor ‘meer’: “Smart farming wordt soms gezien als sleuteltechnologie. Maar – mede als vertegenwoordiger van LTO en de agrarische sector – is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor die ándere kant van slimme technologie. Denk aan al die gegevens die in het rond vliegen, data uitwisselen en privacy.”

We willen net zo goed het gesprek voeren over bewustzijn: weet wat je weggeeft (aan informatie) als het gaat om het gebruik van software, gadgets en meer. Bovendien is het goed om kritisch te zijn op het idee van meer, meer, meer. Je kunt en hoeft als agrariër niet elk jaar meer en groter. Het zou mooi zijn als slimme technieken als aanvulling op vakmanschap juist wat rust en overzicht brengen, in plaats van dat het de productielat nóg hoger legt. Dat is een interessant spanningsveld tussen de meerwaarde van smart farming op papier en de praktijk waarin het wordt gebruikt.”

Slim samen met Groen Kennisnet

Waar het gaat om slim werken kan slim samenwerken niet ontbreken. Van Lenthe: “Binnen Smart Farming NHN wordt enorm veel kennis gedeeld, zeker nu er allerlei projecten van start zijn gegaan. Maar we zijn een platform, geen bibliotheek of archief. Toch groeit de waarde van kennis pas echt als er goed mee gewerkt wordt. We zijn daarom blij dat we hiervoor kunnen rekenen op Groen Kennisnet.”

Groen Kennisnet is het kennisplatform voor de groene sector. Met honderdduizenden bezoekers per maand weten zowel de sector als het onderwijs de weg naar ook weer honderdduizenden artikelen goed te vinden. Rob van Genderen is als hoofdredacteur al jaren betrokken bij het groenste archief van Nederland. Van Genderen: “Voorheen was Groen Kennisnet vooral gericht op het onderwijs. Later is dat steeds meer verschoven naar de groene sector in brede zin. De website biedt toegang tot verschillende portalen, een kennisbank, dossiers, een wiki-omgeving en leermateriaal. Veel bezoekers kijken dagelijks op onze homepage en er komen honderden mensen via zoekmachines op één van onze pagina’s terecht.”

"Een grote kracht is dat we vanaf het begin onafhankelijk zijn én dat alle informatie voor iedereen toegankelijk is. Dat houden we graag zo, ook al maakt dat samenwerken soms lastiger wegens verschillende belangen. Maar de betrouwbaarheid van de kennis die we bieden staat voorop.” Dat betekent niet dat samenwerking niet mogelijk is – júist wel. Bijvoorbeeld met een platform als Smart Farming NHN. Van Genderen: “Kennis heeft nut als je er in de praktijk iets mee kunt. Aan die vertaling willen we met Groen Kennisnet een bijdrage leveren. Voor de een is een wetenschappelijk onderzoek van A tot Z interessant, voor de ander is vooral die ene conclusie belangrijk.”

Ervaringen delen op een centrale plek

Na de tijd van digitale artikelen, nieuwsbrieven en webpagina’s gaat ook Groen Kennisnet slimmer werken. Rikus Marring presenteert als programmamanager het zogenoemde Groen Kennisnet 3.0. Marring: “Vanuit onder andere GroenPact en de Tweede Kamer wordt gevraagd een flinke slag te slaan in nog meer kennisdeling binnen de groene sector, inclusief interactie en meer uitwisseling van ervaringen en dat alles vanuit een centrale plek. Die centrale plek zijn wij.”

“Groen Kennisnet werkt aan een vernieuwing waarbij we gaan werken met nieuwe kanalen zoals podcasts, video’s, animaties en infographics. Daarvoor hebben we verschillende gebruikersgroepen gevraagd mee te denken. Uiteindelijk moeten agrariërs, het onderwijs, onderzoekers en andere organisaties zich verzamelen op Groen Kennisnet om te discussiëren, vragen te stellen en informatie te zoeken. Die informatie vormt wel de basis, dus continue input is belangrijk. Dan is zo’n lijntje als met Smart Farming NHN een goede stap. Bovendien kunnen wij de thema’s die hieraan verbonden zijn weer verder aanvullen met content vanuit andere regio’s en projecten. Al met al versterken we elkaar en daarmee ook de sector.”

De nieuwe inrichting van de website en alles er omheen vraagt wel wat tijd en aandacht: voordat gebruikers van start kunnen met Groen Kennisnet 3.0 is het al snel zomer 2021. “Maar ondertussen kan iedereen natuurlijk nog volop gebruikmaken van de bestaande website en alles wat we nu te bieden hebben, óók als het gaat om smart farming!”

(Tekst Greenport NHN)

(Bron foto: Shutterstock)