Nieuws

Snoekbaars het jaar rond te reproduceren

Samenvatting
  • Onderwerp
    Kunstmatige Voortplanting Snoekbaars
  • Interessant voor
    Visser en Kweker, Food Professional
Bekijk de bronnen
Het duurzaam kweken van vis kan een goed alternatief zijn voor wild gevangen vis. Het Vlaamse Inagro zet in vakblad Aquacultuur de stappen voor succesvolle voortplanting van de snoekbaars op een rij.

De snoekbaars (Sander lucioperca) is gevoelig voor overbevissing. Op de VISwijzer staat deze vis in het oranje als “tweede keus” aangemerkt voor de West-Europese wateren. De wilde snoekbaars uit de Oostzee staat zelfs in het rood op de VISwijzer. De overstap naar gekweekte snoekbaars kan een duurzamer alternatief zijn.

Kunstmatige voortplanting

Om niet afhankelijk te zijn van de natuurlijke voortplantingscyclus van de snoekbaars wordt er voor de kweek gebruik gemaakt van kunstmatige voortplanting. De European Percid Fish Culture (EPFC) heeft samen met het Vlaamse onderzoek en adviescentrum Inagro jarenlang onderzoek gedaan met de vraag hoe dit zo efficiënt mogelijk kan. Afgelopen jaar hebben de onderzoekers een stijging in de hatching efficiëntie van 35% gerealiseerd ten opzichte van het voorgaande jaar, en hebben ze 2 miljoen snoekbaarslarven op de wereld gezet met kunstmatige reproductie.

Ouderdieren

Het proces begint met zorgen voor ideale condities bij een groep ouderdieren. Dit wordt het broodstock genoemd. Deze vissen ondergaan een rijpingsprotocol van 12 maanden waarin de mannetjes en vrouwtjes apart gehouden worden. Door een rustfase, koelingsfase, winterfase en verwarmingsfase in de vistanks te organiseren hebben de onderzoekers precies in de hand wanneer de snoekbaars denkt dat het lente wordt. Een gedetailleerdere beschrijving van de fases vind je in dit artikel in vakblad Aquacultuur.

Wanneer de vruchtbaarheid van de snoekbaarsen op z’n hoogst is worden deze ‘gestript’ en ontdaan van de eitjes en het zaad. De onderzoekers mengen dit goed door elkaar en zorgen dat de bevruchtte eitjes schoon de incubatievaten in gaan. Een zestal dagen later ontdekten ze dat ze naar schatting zo'n 2 miljoen larven hebben geïncubeerd.

Workshop

Als je wilt weten hoe de reproductie van snoekbaars buiten het seizoen er in de praktijk uitziet, kan je in september deelnemen aan een workshop. Inagro en EPFC organiseren in het praktijkcentrum in Vlaanderen een uitgebreid programma om kwekers op weg te helpen. In het artikel in Vakblad Aquacultuur kun je meer informatie over de workshop en contactgegevens vinden.

(Bron foto: Eddy Teenstra, Shutterstock)