Nieuws

Soja voor veevoer grotendeels duurzaam geproduceerd

Gepubliceerd op
27 april 2021

Nederland is van de EU-landen de grootste importeur van soja. De totale import bedraagt meer dan 4 miljard kilo. Het merendeel van de soja die voor veevoer gebruikt wordt, voldoet aan de eisen van het RTRS en is duurzaam geproduceerd. Maar die soja is niet gegarandeerd ontbossingsvrij, stelt WWF.

De Nederlandse koe is verslaafd aan goedkope Braziliaans soja, schrijft de Volkskrant op 22 april in het artikel 'Eet de Nederlandse koe de Braziliaanse amazone op?' Een week eerder meldde WWF bij de publicatie van een rapport dat de import van soja, samen met de import van vlees en palmolie een grote impact heeft op de tropische oerwouden. 80% van de geïmporteerde soja is bestemd voor veevoer, schrijft WWF. En Nederland is van alle EU-landen de grootste importeur van soja.

Importcijfers

Maar de feiten liggen toch iets genuanceerder. Eerst de importcijfers. In 2018 importeerde Nederland 4,3 miljard kilo soja, blijkt uit cijfers van CBS. En de omvang van de import neemt niet af. In de eerste helft van 2020 importeerde Nederland 2,4 miljard kilo sojabonen, 14% meer dan in de tweede heft van 2019. Van die 2,4 miljard kilo was 1,6 miljard kilo afkomstig uit Brazilië. Dat land is daarmee de grootste leverancier van sojabonen.

Op wereldschaal zijn er een paar landen die veel meer soja importeren, zo blijkt uit cijfers van 2018: China: 88,0 miljard kilo, Argentinië 6,4 miljard en Mexico 5,2 miljard. Ongeveer driekwart van de in Brazilië geproduceerde soja heeft China als bestemming.

Van de in Nederland geïmporteerde soja wordt ruwweg een kwart direct weer uitgevoerd. De rest wordt verwerkt tot sojameel voor diervoer of sojaolie voor menselijke consumptie. Het grootste deel van de soja wordt geperst. Dat levert 78,5% sojaschroot, 18,5% sojaolie, 2% sojaschillen op. Dat schroot, een restproduct, wordt verwerkt tot veevoer. Een deel van die producten wordt ook weer uitgevoerd. De Boer Burger Beweging geeft uitleg in een filmpje:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Veevoer

De Nederlandse diervoederindustrie (Nevedi) die veel soja verwerkt, schrijft dat de Nederlandse veehouderij gemiddeld 1,8 miljard kilo soja gebruikt. Nevedi geeft als verbruikscijfers  voor verschillende sectoren: 494.000 ton voor de varkenshouderij, 795.000 ton voor de pluimveehouderij 439.000 ton voor de rundveehouderij en 32.000 ton voor overige diersoorten.

Nevedi stelt dat de in Nederland gebruikte soja voor diervoor duurzaam is omdat de soja wordt gecertificeerd volgens de Round Table on Responsible Soy (RTRS) en de EU Soy Sourcing Guidelines. Maar WWF schrijft in een reactie dat dit niet wil zeggen dat natuurvernietiging is uitgesloten.

Ontbossing

Volgens WWF wordt circa 60% van de soja, die in Nederland als veevoer wordt gebruikt, afgedekt met dit RTRS-certificaat. De overige 40% voldoet aan Fefac-richtlijnen, maar daarbij is legale ontbossing toegestaan en ook natuurvernietiging niet uitgesloten, aldus het WWF. En ook de RTRS-soja wordt soms op bedrijven geproduceerd waarvoor eerder bos is gekapt. Volgens WWF heeft de RTRS-certificering niet geleid tot het stoppen van ontbossing.

(Bron foto: Shutterstock)