Nieuws

Studenten Inholland presenteren onderzoek naar transport local-for-local producten

Studenten van Inholland, Fons van Nierop en Norbert Jongerius, presenteerden op 13 september de uitkomst van hun onderzoek naar CO2-uitstoot van local-for-local producten tijdens het Feest van de Agrologistiek. Dit onderzoek naar transportkilometers voerden ze uit in opdracht van het GKC-programma Ketens en Agrologistiek en het Platform Agrologistiek. Wat blijkt? Local-for-local producten leggen inderdaad minder kilometers af, maar de CO2-uitstoot is wel vele malen groter dan die van producten uit de reguliere keten.

Norbert Jongerius zegt op de website Agrologistiek.nl het volgende over zijn onderzoek: “Wij zijn opgeleid om anders naar logistiek te kijken. Niet uitsluitend naar wat het kost, maar ook naar wat je met zo’n goederenstroom veroorzaakt en of dat niet anders kan.” Zijn onderzoek naar ‘local for local’ bracht in dat opzicht een wat lastige uitkomst. “Voedsel met een verhaal, eten uit de streek, is sterk in opkomst. Ook vanuit de gedachte dat het duurzamer is.” Streekproducten leggen inderdaad gemiddeld veel minder kilometers af, twintig in plaats van tweehonderd, blijkt uit zijn studie. “Maar de beladingsgraad is véél lager. Met als gevolg dat de CO2-uitstoot uiteindelijk hoger uitkomt.” (bron: Agrologistiek.nl) Ook het gebruik van kleine, vaak niet milieuvriendelijke busjes draagt bij aan deze hogere uitstoot. Het rapport is op aanvraag beschikbaar.

Voedselverspilling en Koelkastmanagement

Tijdens het Feest van de Agrologistiek voerden de studenten tevens een geanimeerd gesprek met demissionair staatssecretaris Henk Bleker over het onderzoek. Daarnaast ging het gesprek over voedselverspilling en het voorkomen ervan. Henk Bleker gaf aan zelf al regelmatig een ‘kliekjesdag’ te houden en nam graag de cd-rom “Koelkastmanagement” mee. Deze cd is ontwikkeld binnen de samenwerking tussen het Kigo-project “Beperken Voedselverspilling, waarden van Voedsel in de keten” en het WURKS-project "Beperken Voedselverspilling".

De doelgroep van de cd-rom is bovenbouw vmbo en onderbouw mbo.  Maar ook basisscholen, havo's en vwo’s hebben inmiddels de cd gebruikt binnen de lessen. Via het Onderwijsportaal van Groen Kennisnet kunnen ECC-abonnees (Educatieve Content Catalogus van het Ontwikkel Centrum) het lespakket ook gebruiken. Leerlingen leren hoeveel voedsel ze zelf verspillen, wat voedselverspilling is, waarom we voedselverspilling moeten tegengaan en wat ze er zelf aan kunnen doen.


(Bron foto: xx)