Nieuws

Studenten gaan Walkro adviseren over duurzaamheid

Champignoncompostbedrijf Walkro gaat meewerken aan de ontwikkeling van het nieuwe cursusmateriaal over duurzaamheid, Cradle 2 Cradle en Biobased economy voor de HAS Hogeschool Venlo.

Walkro

Walkro International BV. is een champignoncompostbedrijf met een vestiging in Blitterswijck en levert internationaal compost aan verschillende champignontelers. Met een productie van 8.300 ton fase 3 compost per week zijn zij een van de grootste champignoncompost leveranciers in de omgeving van Venlo. Elke week worden er vrachtwagens vol met paardenmest, kippenmest en stro aangeleverd. Door middel van een aantal kleine toevoegingen zoals water, gips en lucht wordt vervolgens het natuurlijke proces van aerobe afbraak gestimuleerd. De compost wordt vervolgens geënt met mycelium van verschillende champignons waarna deze kan worden geëxporteerd naar de champignontelers.

Duurzaamheid

Wij hebben ervoor gekozen om samen te werken met Walkro omdat zij een perfect voorbeeld zijn van duurzaamheid in de praktijk. Zij gebruiken afvalstoffen van verschillende bedrijven en maken hier vervolgens nieuwe, hoogwaardige grondstoffen van. Daarnaast heeft Walkro de afgelopen jaren veel aanpassingen gedaan aan hun productie; zo zijn zij overdekt gaan werken en filteren zij hun ammoniak met behulp van speciale ammoniak wassers. Op deze manier is niet alleen een duurzame oplossing gevonden voor de stank die ontstaat bij het maken van compost, maar is ook de ammoniak depositie sterk verminderd. Daarnaast kan de ammoniak die wordt omgezet tot ammoniumsulfaat weer terug het proces in worden gestuurd en levert deze een nieuwe stikstofbron voor het champignon-mycellium.

Themadag

Tijdens de themdag zullen de studenten eerst kennismaken met Walkro en wordt het proces van compostering uitgelegd. Er zal vervolgens diep worden ingegaan op de geschiedenis van Walkro en hoe er in de jaren 80 compost werd gemaakt. Wat waren hiervan de gevolgen? Het is voor hedendaagse studenten nog amper voor te stellen hoe compost in grote hopen buiten werd verwerkt. Hierna wordt de groep in tweeën gedeeld, waarna een groep zich zal verdiepen in de stikstofdepositie en de andere groep zich zal gaan bezighouden met grondstoffen. Beide groepen krijgen een opdracht die zij tijdens het bedrijfsbezoek zullen gaan uitvoeren.

Vervolgens zullen de studenten Walkro gaan bezoeken, hier kunnen zij met eigen ogen zien hoe de vrachtwagens vol met afvalstromen uit andere bedrijven worden verwerkt, en uiteinelijk worden omgezet tot hoogwaardige grondstoffen. Op deze manier kunnen zij ook goed zien hoe er de afgelopen 30 jaar vooruitgang is geboekt op het gebied van stankoverlast en stikstofdepositie. De studenten zullen hier ook de antwoorden van hun opdracht moeten verzamelen.

De dag wordt afgesloten met een advies aan Walkro, de studenten brengen een advies uit over hoe Walkro in de toekomst nog duurzamer kan omgaan met stikstofdepositie en grondstoffen.


(Bron foto: Thinkstock)