Studiedag

Tegen de verspilling, lezingencyclus 'Voedsel voor morgen'

Hoe kunnen we de verspilling tegen gaan? Iedereen weet dat eten weggooien niet goed is, maar toch gebeurt het nog veel. Waarom is het zo moeilijk ons gedrag aan te passen? Hoe kunnen we dit toch verbeteren? Niet alleen bij de consument is er terreinwinst te boeken. Ook voordat het eten zijn weg naar ons bord vindt, kan er veel gewonnen worden. Door energie bij de verwerking omlaag te brengen, waardevolle eiwitten uit ‘afval’ te winnen en de waterconsumptie terug te dringen verspillen we ook daar minder. Met ir. Toine Timmermans (Duurzame voedselketens, WUR) en dr. Reint Jan Renes (Crossmediale communicatie in het publieke domein, HU)

Organisator Studium Generale Universiteit Utrecht I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.
Datum

di 15 maart 2016 20:00

Locatie Academiegebouw (aula) Domplein 29 3512JE Utrecht

Sprekers

  • Ir. Toine Timmermans
  • Reint Jan Renes

Voedsel voor morgen

In 2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn naar 9 miljard. Dat betekent niet per se dat we meer voedsel moeten produceren. Nu gaat namelijk 25% van de oogsten wereldwijd verloren. Kunnen we dit cijfer omlaag brengen, door verwerkingsprocessen efficiënter en gewassen sterker te maken?

Bewust, duurzaam gedrag verkleint de ecologische voetafdruk van ons eten. Maar zulke ‘goede’ keuzes kunnen ook een negatief effect hebben op de voedselzekerheid elders. En zelfs met de beste intenties is het niet makkelijk kiezen voor het juiste product, met ruim 150 keurmerken

Niet alleen de consument maar ook politici hebben een belangrijke rol. Wat mogen we van hen verwachten? Zijn zij in staat om de neuzen van zowel rijke westerse landen, opkomende economieën én ontwikkelingslanden dezelfde kant op te krijgen? Of is de marktwerking leidend en geldt 'wie betaalt, bepaalt'? De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is complex maar noodzakelijk. Zijn we het kritieke kantelpunt, ‘the point of no return’ al gepasseerd? Is er nog hoop?

I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.