Tips voor natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Eikenprocessierups, Bestrijdingsmethoden
  • Interessant voor
    Dierverzorger, Terreinbeheerder
Bekijk de bronnen
De eikenprocessierups staat op het menu van de koolmees. Dat is de reden waarom veel mensen mezenkasten ophangen, maar dat is niet genoeg. Mezen hebben meer nodig dan een nestkast. Daarom is het belangrijk te investeren in een meer natuurlijke omgeving zodat je ook de ontwikkeling van andere natuurlijke vijanden stimuleert.

Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups kunnen overlast van de eikenprocessierups beperken, blijkt uit verschillende veldonderzoeken. Zo blijkt nu uit een meerjarige praktijkproef in Gelderland Gelderland naar het effect van bloemrijke bermen op de natuurlijke vijanden van de processierups dat een groter bloemaanbod helpt de plaagdruk te verminderen. In een bericht van de Vlinderstichting op NatureToday worden de eerste voorzichtige conclusies getrokken van uit de resultaten van dat onderzoek dat is uitgevoerd langs N-wegen bij Barneveld, Wekerom, Didam, Heteren en Zutphen.

Natuurlijke vijanden

Sinds 2016 werd de ontwikkeling van ht aantal nesten gevolgd in de bermen die zijn ingezaaid met een inheems bloemenmengsel. Als controle werd de ontwikkeling gevolgd in controlebermen die op der reguliere manier werden beheerd. In 2020 werd voor het eerste een verschil gevonden in het aantal nesten tussen de ingezaaide bermen en de controlebermen, meldt NatureToday. bovendien werden er ook meer andere insecten en potentiële natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups gevonden.

Een van de natuurlijke vijanden van de processierups is de koolmees, zo is al gebleken uit eerder onderzoek. Dat bericht heeft zijn effect gehad. Op veel plaatsen in het land zie je dat mezenkasten opgehangen worden om de eikenprocessierups te bestrijden. Maar alleen het ophangen van veel nestkasten heeft niet zo veel zin, schrijft Vogelbescherming Nederland in een bericht op Nature Today: 'Een nestkast in een boom langs de weg voelt voor een mees als een hutje in de woestijn.' De vogelbescherming benadrukt dat er voor de mezen meer nodig is: Er moet voldoende beschutting in de buurt zijn, er moet vers water zijn en bloeien de bloemen die insecten trekken en zadel leveren.

Bloeiende planten

In het artikel komt de Vogelbescherming met een aantal tips: Zo zou je struiken moeten planten, liefst met bessen. Zorg voor een drinkvijver of een andere drinkplaats voor vogels en zorg dat er voldoende - liefst inheemse - bloeiende planten in de omgeving staan. In het artikel wordt een opsomming gegeven van diverse natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. naast de koolmees zijn er nog zo'n 15 vogelsoorten die processierupsen eten. Daarnaast zijn er ook diverse insecten die helpen de overlast van de processierups te beperken zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen, roofwansten, sluipvliegen, diverse kevers en oorwormen.

(Bron foto: Steen Jepsen via Pixabay)