Nieuws

Tomatenteelt op organisch substraat

Door tomaten te telen op een organisch substraat in plaats van steenwol, kun je werken aan de weerbaarheid van de plant. De bacterie die overmatige wortelgroei veroorzaakt, ondervindt dan concurrentie van het bodemleven.

Tomatenteler Kees Stijger uit Honselersdijk teelt een deel van zijn tomaten op een organisch substraat. Het is het begin van een nieuwe ontwikkeling, zegt hij in een artikel in Vakblad Onder Glas. Vanaf 2015 liggen er al proeven op zijn bedrijf met een organisch substraat in plaats van steenwol. Het idee is dat een organisch substraat bijdraagt aan de weerbaarheid van de planten.

Veen en rijstkaf

Het organische materiaal bestaat uit vier grondstoffen: houtvezels, boomschors, veen en rijstkaf. De houtvezels en boomschors zorgen voor waterverdeling en structuuropbouw. Het rijstkaf voor een goede pH en luchthuishouding en het veen zorgt voor een stabiele voedingssamenstelling. Het materiaal dat voorbemest wordt geleverd, zit in plastic bakken van 17 x 17 x 100 centimeter.

Stijger, die nu nog experimenteert met de teelt op organisch materiaal heeft goede ervaringen. Zo heeft hij minder last van 'crazy roots' of 'overmatige wortelgroei', een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Agrobacterium rhizogenes. Het idee is dat die bacterie concurrentie ondervindt van het bodemleven.

Bodemleven

Stijger wil nog wel kennis opbouwen. Zo laat hij Koppert vier keer per jaar een voedselwebanalyse uitvoeren om te zien het het staat met het bodemleven in de bak: welke schimmels zitten erin? Wat is de verhouding tussen schimmels en bacteriën? En hebben goede schimmels de overhand?

Het organisch materiaal is in aanschaf wat duurder, maar daar tegenover staat dat de afvoerkosten lager zijn. Bovendien heb je minder opbrengstderving door crazy roots. Stijger ziet mogelijkheden: de productie is goed. Maar de teelt op dit materiaal staat nog in de kinderschoenen.

(Bron foto: Shutterstock)