Studiedag

Training Actief in de natuur voor (v)mbo-docenten

Als onderdeel van het nieuwe vmbo examenprogramma profiel groen zijn er keuzevakken ontwikkeld. Recent is er een nieuw keuzevak bijgekomen: ‘Actief in de natuur’. In dit keuzevak gaat het erom dat kennis van de natuur en opgedane ervaringen in de natuur worden ingezet voor recreatie in de groene omgeving. De cursus is bedoeld voor (aankomende) docenten die in dit keuzevak les gaan geven.

Organisator Aeres Hogeschool
Datum

do 6 juni 2019 09:45 tot 16:00

Locatie Informatiecentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170, 6871 VZ Renkum
Prijs € 35,00

Tijdens de cursusdag  'Actief in de natuur' krijg je theoretische informatie en diepgang over de lesstof en achterliggende doelen. Zo krijg je goede handvatten waarmee je deze lessen voor de vmbo-doelgroep vorm kunt geven. Natuurlijk bestaat de cursus niet alleen uit luisteren! Je gaat het zelf beleven door diverse praktische werkopdrachten in de natuur.

Inhoud en de koppeling met onderwijs

Deze cursus borduurt voort op didactische en pedagogische leerconcepten die we allemaal weleens bestudeerd hebben. Het vormgeven van deze concepten is vaak nog niet zo eenvoudig. In de cursus geven we aandacht aan de beroepslogische principes, de didactische principes en de pedagogische principes die naar voren komen bij het organiseren van leren en onderwijs in de beroepspraktijk.

Inhoud en de koppeling met actief in de natuur

De deeltaken die beschreven zijn in de eindtermen hebben te maken met het organiseren en begeleiden van  actieve en recreatieve activiteiten in de natuur, het overdragen van kennis van de natuur en de natuurkrachten en het op een zo optimaal mogelijke en duurzame manier gebruik maken van dat wat de natuur te bieden heeft.  Te denken valt dan aan het herkennen, verzamelen en eten van wilde planten, het maken van vuur, het navigeren in een bos, het inschatten van het weer, het letten op veiligheid, de mogelijkheden van de verschillende activiteiten etc.

Uitvoerder

Aeres Hogeschool Wageningen verzorgt bij- en nascholingen voor docenten voor beroepsgerichte vakken in het vmbo-groen, vanuit de rol als opleider van deze beroepsgroep. De docent voor deze cursus is Kay Weijtens, docent en onderwijsontwikkelaar bij Helicon en aanvrager/ontwikkelaar van het keuzevak ‘Actief in de natuur’. Dit keuzevak wordt nu voor het tweede jaar verzorgd bij Helicon. Vanuit deze praktijkervaringen neemt Kay je mee in het keuzevak. Kay wordt ondersteund door Bob Honcoop, natuurkenner en student Natuur en Communicatie bij Aeres Hogeschool. Hij laat je allerlei activiteiten ervaren die je met leerlingen zou kunnen doen.