Studiedag

Training Biologische landbouw als onderwerp in het curriculum

Aeres Hogeschool Wageningen organiseert een training Biologische landbouw voor docenten die dit onderwerp willen opnemen in het curriculum of verdiepende informatie en kennis zoeken.De dag wordt georganiseerd in samenwerking met Bionext en Terra die samen ook de initiatiefnemers zijn van het project Biologische Landbouw in het Groene Onderwijs.

Organisator Aeres Hogeschool Wageningen, Bionext, AOC Terra en biologische ondernemers
Datum

wo 11 april 2018 09:00 tot 16:30

Locatie Remeker De Groote Voort Postweg 110 6741 ML Lunteren

Doel van de training

Biologische landbouw is net als de gangbare landbouw een onderwerp in het vmbo-profiel Groen en de mbo-gebieden Agrobusiness, Teelt, Veehouderij en Agrarisch loonbedrijf. De training wordt mede vorm gegeven door ondernemers uit de biologische landbouw. Informeren over, kennisdeling en kenniscreatie staan centraal, zodat dit onderwerp deel uit kan gaan maken van het curriculum op de scholen en docenten kennis hebben over biologische landbouw. Tijdens de voorbereiding van de training kwamen er een aantal quotes op tafel die veel vertellen over de insteek van de dag, bijvoorbeeld: "elke hap bepaald het landschap", "de kunst van het weglaten van..." en "goede bodem, gezonde maaltijd".

Biologische landbouw als concept is onderscheidend in vergelijking met de gangbare landbouw en heeft een aantal kenmerken:

  • landbouw vanuit een bodem ecologisch oogpunt
  • natuurlijke systemen kennen een onderlinge afhankelijkheid
  • overall benadering van bedrijfsprocessen
  • overall benadering van problemen en uitdagingen
  • participatieprocessen
  • europees concept dat vastgelegd is in nationale bepalingen
  • waarde-oriĆ«nterende bedrijfsvoering

Resultaat

Tijdens de training zullen zowel vakinhoudelijke praktische aspecten als theoretische aspecten van de biologische landbouw behandeld worden als ook vakdidactiek om oriƫnterende lessen te kunnen verzorgen over dit onderwerp. In de toekomst komen er mogelijk verdiepende trainingen die aan sluiten bij de inhouden van het keuzedeel.