Cichorei bloem. Bron: Pixabay

Nieuws

Twee nieuwe cichorei-rassen op Belgische rassenlijst

Gepubliceerd op
29 juni 2015

Legato en Koto, twee nieuwe cichoreirassen voor industriële teelt, presteren bovengemiddeld goed.

Jaarlijks worden in België 6 rassenproeven met industriële cichorei aangelegd, waarbij nieuwe rassen vergeleken worden met reeds bekende rassen. Alle resultaten van de proeven tussen 2005 en 2014 werden gebundeld in een nieuwe editie van de Belgische beschrijvende en aanbevelende rassenlijst voor industriële cichorei. Dit wordt besproken in het artikel ‘Twee nieuwe cichoreirassen op Belgische rassenlijst’, uit het blad Management & techniek.

Rassenlijst

Momenteel staan er elf rassen op de rassenlijst die jaarlijks wordt samengesteld door het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek ILVO, waarbij na ieder seizoen nieuwe proefveldresultaten worden toegevoegd. In 2015 werden de rassen Legato en Koto voor het eerst opgenomen. In de tabel die bij het artikel hoort, valt af te lezen dat deze rassen op bijna alle fronten bovengemiddeld presteren.

Witlof

Witlof is een van de cichorei-gewassen. Maar hoe zijn we in onze gebieden eigenlijk aan witlof gekomen? Volgens de overlevering is witlof in België terechtgekomen nadat een Belg een aantal wortels had meegenomen in Turkije en deze liet liggen in zijn kelder. Na een paar weken zag hij dat er uit de wortels witte bladeren gegroeid waren. Met deze anekdote begint het filmpje ‘De teelt van witlof’, waarin vervolgens het hele teeltproces van witlof in woord en beeld wordt uitgelegd.


(Bron foto: PIxabay)