Tomaten, foto: Pixabay

Nieuws

Tweederangs tomaten bieden inspiratie aan leerlingen

Gepubliceerd op
19 september 2012

In het kader van het Kigo-project Beperken Voedselverspilling, Waarden van Voedsel in de keten ontwikkelen leerlingen van het Johannes Fontanus College in Barneveld een nieuw product op basis van tweederangs tomaten. Ze besteden hier vijf uur in de week aan naast hun havo- of vwo-opleiding, als een vrijwillig, extra programma. Dit programma is gericht op techniek en landelijk bekend als Technasium.

De twintig leerlingen uit Barneveld werken tien weken aan de opdracht die zij gekregen hebben van Tomatenkwekerij Gebroeders Duijvesteijn uit Pijnacker. In vier groepen gaan de leerlingen een nieuw product ontwikkelen, waarvan de basisgrondstof de tweederangs, overrijpe, beschadigde of groene tomaat is. Daarbij is het maken van voor de hand liggende producten als soep of ketchup uitgesloten. De opdracht heeft tot doel om te leren duurzaam om te gaan met voedsel en natuurlijk de voedselverspilling te beperken.

Oriƫntatie in de kas

Om zich te oriƫnteren, hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan een tomatenkwekerij. Het teeltproces en de verpakkingslijnen zijn bekeken, evenals de installatie waarmee de Gebroeders Duijvesteijn naar aardwarmte boren.


- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan


(Bron foto: Pixabay)