Nieuws

Vaker atypische myopathie bij paarden

In 2019 werden paarden vaker getroffen door atypische myopathie. Een gifstof in de bladeren en vruchten van de gewone esdoorn kunnen deze acute spierziekte veroorzaken. De droge zomers van 2018 en 2019 hebben ertoe geleid dat het risico op deze ziekte groter is.

Atypische myopathie, ook wel weide-gerelateerde myopathie genoemd, komt vooral voor bij paarden die buiten lopen. Paarden die deze ziekte krijgen, tonen typische symptomen van spierbevangenheid. Ze willen niet lopen, gaan veel liggen en hebben pijnlijke spieren. Er is ook een werk-gerelatieerde vorm van deze ziekte die kan ontstaan na zwaar werk. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van bladeren en vruchten van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) een oorzaak van deze atypische myopathie kan zijn.

Esdoorns

In die bladeren zit de giftige stof hypoglycine A die de vetstofwisseling verstoord. Hoewel het nog niet met 100% zekerheid is aangetoond dat blad van de gewone esdoorn deze ziekte veroorzaakt, zou het wel de verklaring kunnen zijn waarom paarden in 2019 vaker getroffen werden door deze ziekte. Door de warme droge zomer van 2018 produceerden esdoorns meer vruchten en zaden. Omdat de grasgroei in het voorjaar van 2019 achter bleef, kregen ze mogelijk meer esdoornblad en -zaad binnen, zo blijkt uit een bericht van de Universiteit van Utrecht. En uit een bericht van Nieuwe oogst blijkt dat het esdoornzaad door de droge zomer van 2019 extra giftig is.

Wanneer een paard bevangen wordt door deze ziekte, kun je het dier het best naar binnen brengen. Zorg dat het dier niet te veel moet lopen. Rust is belangrijk, net als een warme stal met een dikke bedding. Liggende dieren kun je het best elke vier uur op een andere zijde leggen. Daarnaast is het belangrijk contact op te nemen met de dierenarts. Hij zal pijnstillers toedienen en een infuus geven.

De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Luik heeft een meldpunt atypische myopathie opgericht. Dat meldpunt is ook bedoeld voor Nederlandse houders van paarden, pony's en ezels. Meer informatie vind je in het dossier atypische myopathie op Groen Kennisnet.

(Bron foto: rihaij via Pixabay)