Nieuws

Van onkruidbestrijding naar onkruidbeheersing

De gemeente Enschede is in 2013 al overgestapt op chemievrij groenbeheer, maar de uitvoering ervan blijft lastig. Beheerders spreken tegenwoordig van onkruidbeheersing in plaats van onkruidbestrijding.

Sinds april 2016 mogen gemeenten geen glyfosaat meer toepassen voor bestrijding van onkruid op verhardingen. Groenbeheerders zoeken daarom naar alternatieve mogelijkheden om het onkruid aan te pakken. In Enschede is die zoektocht al eerder begonnen nadat de gemeenteraad in 2013 besloot over te stappen op chemievrij groenbeheer, zo is te lezen in een artikel in Stad+Groen. Maar de uitvoering ervan blijft nog lastig.

Ander beheer

De overstap naar chemievrij beheer kwam in een periode dat de gemeente ook het groenonderhoud anders ging organiseren. Het beheer is nu ondergebracht bij een zelfstandig opererende afdeling Onderhoud Enschede bv. Daarnaast zijn bezuinigingen doorgevoerd in het groenbeheer. Zo is 400 hectare gazon omgezet in ruwgras dat nog maar twee keer per jaar geklepeld wordt. Het maakt het onkruidbeheer nog lastiger, is de ervaring van hoofd uitvoering Johnny Pieterson. Het gras nestelt zich op diverse plekken. Om het aan te pakken, wordt een borstel gebruikt om pollen weg te vegen.

Heet water

Naast een borstel gebruikt de afdeling meer methoden voor onkruidbeheer. Zo wordt heet water gebruikt of hete lucht. De WAVE-Mid-serie bijvoorbeeld pakt het onkruid aan met heet water. Graskanten worden behandeld met een combinatie van borstelen en hete lucht. Het beeld van het groen is anders dan toen er glyfosaat werd toegepast, vindt Pieterson: 'We spreken daarom tegenwoordig van onkruidbeheersing in plaats van onkruidbestrijding.'

(Bron foto: Pixabay)

Links

(4)