Nieuws

Van trekker naar robottrekker

Een paar jaar geleden werden de eerste robottrekkers geïntroduceerd. Maar je kunt ook bestaande trekkers ombouwen tot een robottrekker. Vakblad Landbouwmechanisatie zet op een rij welke aanpassingen nodig zijn.

Robottrekkers zijn geschikt voor eenvoudig en eentonig werk zoals het maaien of bespuiten in een afgebakend gebied. Voor een chauffeur op de trekker is dit werk vaak niet zo interessant. Juist dit werk kun je automatiseren. Het bedrijf Precision Makers, dat een paar jaar gelden een robottrekker introduceerde, heeft nu ook een ombouwset die van een bestaande trekker een robottrekker kan maken. In het artikel 'Van trekker naar robot' geeft vakblad Landbouwmechanisatie een overzicht van de aanpassingen die moeten gebeuren.

GPS

Zo'n voertuig moet zelfstandig kunnen rijden en stoppen. Een gerobotiseerde trekker moet weten waar hij rijdt, daarom werkt het op basis van een rtk-gps-systeem. En om te voorkomen dat de machine niet verder rolt als hij stopt, is een automatische handrem nodig. Op het eerste oog lijken de aanpassingen niet zo ingewikkeld, maar om de machine goed te kunnen laten werken, moet je kennis hebben van canbusprotocollen.

Canbus

Canbus (controller area network bus) is een netwerk van draden waarmee onderdelen van een trekker met elkaar zijn verbonden. Dat netwerk is belangrijk voor het functioneren van de onderdelen van de trekker. Voor de ombouw naar een trekkerrobot moet je weten welke aanpassingen je doet. De aanpassing van een instelling kan gevolgen hebben voor veel andere instellingen.

Veiligheid

Veilig werken is belangrijk. Daarom wordt voor- en achterop de trekker een aanrijbeveiliging geplaatst met een sensor. Die sensor kan beweging van de bumper detecteren. Een ultrasoonsensor kan daarnaast signalen opvangen als er zich voorwerpen te dicht voor of achter de machine bevinden. Bij detectie stopt de machine onmiddellijk. Om weer te kunnen rijden, moet de noodstopvoorziening worden ontgrendeld. Daarom is de bediener van de machine altijd aanwezig in de omgeving van de machine. Hij draagt een afstandsbediening met noodstopvoorziening.

De artikelen in LandbouwMechanisatie zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account op Landbouwmechanisatie aanmaken.

(Bron foto: Pixabay)