Presentatie

Wroeten met VarkensNET, studiedag voor docenten

De studiedag voor docenten varkenshouderij richt zich dit jaar op een vernieuwend ketenconcept in de vleesvarkenshouderij. De studiedag begint bij bij varkenshouder Kok in Ane en aansluitend een bezoek aan CAV Den Ham in Den Ham. Na de koffie in het middagprogramma, komen onderwijskundige zaken aan de orde.

Organisator VarkensNET en CIV Agri & Food meeting point varkenshouderij
Datum

wo 25 mei 2016 09:30 tot 15:30

Locatie familie Kok Schansweg 18 7784 DM Ane, vanaf 12.00u CAV Den Ham Dorpsstraat 68 7683 BL Den Ham

Het CIV Agri & Food meeting point varkenshouderij en VarkensNET organiseren op woensdag 25 mei een studiedag voor de docenten varkenshouderij. Deze dag heeft de volgende doelen

  • Uitwisseling van kennis en vooral contacten tussen de diverse docenten uit zowel MBO, HBO als WO.
  • Aandacht geven aan nieuwe ontwikkeling in varkenshouderij op inspirerende locatie.
  • Vaktechnische bijscholing.

Dit jaar hebben we gekozen om een vernieuwend ketenconcept in de vleesvarkenshouderij te bezoeken namelijk het 'Wroetvarken'. In dit concept worden vleesvarkens gehouden in grote hokken met een laag zaagsel waarin zij hun natuurlijk wroetgedrag kunnen uitoefenen binnen een gezond stal klimaat. De keten (varkenshouders, voerfabriek, slachterij, grossierderij en slagers) hebben samen afgesproken dat de 'doorwroetprijs' onafhankelijk is van de prijs in de gangbare varkenshouderij. Mensen die het concept kennen, geven aan: 'Je moet in zo’n stal geweest zijn om het te begrijpen/voelen.' Slagers blijken in de praktijk enthousiast over hoe dit vlees zich onderscheidt van ander varkensvlees.

Tijdens deze dag spreken we met een wroetvarkenshouder, de voerleverancier en de slachterij en grossier van dit concept. Bekijk op 25 mei hoe dit concept bijdraagt aan een stuk van de oplossing van de crisis in de Nederlandse varkenshouderij?Deze dag is een initiatief van VarkensNET en CIV Agri & Food meeting point varkenshouderij. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Onderwijsvernieuwingsprogramma (OVP).

Graag aanmelden via deze link.