Nieuws

Veel minder Salmonella-uitbraken dan voorheen

Salmonella veroorzaakte in 2013 beduidend minder uitbraken en zieken dan in eerdere jaren. Campylobacter en het norovirus waren de meest voorkomende verwekkers van voedselgerelateerde ziekteuitbraken.

Dit blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): Registratie voedselinfecties en -vergiftigingen in Nederland, 2013. Het is voor het eerst dat beide organisaties de gegevens samenvoegden, meldt het RIVM in het nieuwsbericht Aantal zieken gelijk ondanks lichte stijging aantal uitbraken voedselvergiftiging.

Salmonella

De bacteriën Salmonella, Campylobacter en het norovirus waren ook in 2010 en 2011 de belangrijkste ziekteverwekkers, waarbij Salmonella in beide jaren zorgde voor de meeste zieken en ziekenhuisopnamen. Zie ook de Groen Kennisnet-berichten Overzicht van meldingen voedselinfecties (2011) en Aantal meldingen voedselinfecties NVWA daalt (2012). In 2012, zo is te lezen in het bericht Hoe kun je voedselinfectie voorkomen?, zorgde met Salmonella besmette gerookte zalm voor de grootste uitbraak van voedselinfectie. Zie eventueel ook het RIVM-rapport van vorig jaar: Registratie voedselinfecties en vergiftigingen bij de NVWA en het CIb, 2012.

In 2013 waren er daarentegen maar 3 kleine Salmonella-uitbraken te zien met in totaal 7 zieken (in 2012 zijn 1149 zieken gemeld).

Verschil infectie en vergiftiging

In het RIVM-nieuwsbericht wordt uitgelegd wat het verschil is tussen een voedselinfectie en –vergiftiging. 'Voedselinfectie ontstaat door het eten van besmet voedsel. De besmetting wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet.' Bij een vergiftiging komen gifstoffen van bepaalde bacteriën vrij: 'de klachten ontstaan dan vaak al binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel'. Bij een infectie ontstaan de klachten vaak pas 8 uur na het eten van het besmette product.


'De infectie kan leiden tot een ontsteking van de maag, darmen of van andere organen. Mensen kunnen dan last krijgen van diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts. Soms gaat de infectie ongemerkt voorbij'.



(Bron foto: Pixabay)