Nieuws

Veenvrije boomkwekerij mogelijk

Veenvrij substraat is een goed alternatief voor boomkwekers die gewend zijn met veensubstraat te werken. Uit een vergelijkend onderzoek bij zes laanboomkwekers blijkt dat de groei nagenoeg gelijk is.

Veel boomkwekerijgewassen worden in potten geteeld. Ook in de laanboomkwekerij is er een groeiende belangstelling voor pot- en containerteelt. De gewassen wortelen meestal in een potgrond die veen als basissubstraat gebruikt, maar aan het gebruik van veen kleven bezwaren.

Vergelijkend onderzoek

Door de afgraving van veen verdwijnen natuurgebieden, bovendien draagt het bij aan vrijkomen van CO₂ als broeikasgas. En de Engelse overheid heeft het plan om veen helemaal uit te bannen. Dat raakt ook Nederlandse boomkwekers voor wie Groot Brittannië een belangrijke exportmarkt is. Kun je gewassen ook in andere substraten telen? Met die vraag voerden onderzoekers van Wageningen Plant Research een vergelijkend onderzoek uit bij zes laanboomkwekers.

Gelijke groei

De kwekers teelden verschillende gewassen in een veensubstraat en in een vervangend substraat gebaseerd op kokos en aanvullende stoffen zoals compost. Uit het onderzoeksrapport 'Veenvrij substraat' blijkt dat de groei van de meeste gewassen in het veenvrije substraat vrijwel gelijk is aan de groei in het veensubstraat. Sommige gewassen bleven iets achter in groei, maar de verschillen waren erg klein. Dat de groei en ontwikkeling gelijk bleef voor de gewassen, was voorde ondernemers boven verwachting.

Perspectief

De onderzoekers concluderen dat het veenvrije substraat perspectief biedt, ondanks het feit dat het iets duurder is. Kwekers kunnen het inzetten voor marketingstrategieën. Je kunt je als kweker profileren als maatschappelijk verantwoord ondernemers.

In het artikel 'Klaar voor de toekomst met veenvrije potgrond' in vakblad Boom in Business laat boomkweker Henk Harbers uit Dodewaard weten dat hij vertrouwen heeft in een veenvrij mengsel. zijn planten gedijen er beter, denkt hij. Hij testte samen met Horticoop verschillende veenvrije mengsels op basis van compost, kokos en bark.

(Bron foto: Thinkstock)