Symposium

Veerkrachtige voedsellandschappen

Hogeschool VHL organiseert een middagsymposium Duurzame voedselproductie en natuur - Op weg naar veerkrachtige voedsellandschappen. Tijdens dit symposium zullen we betekenisvolle ontwikkelingen in voedsellandschappen met u delen en bediscussiëren hoe deze belangwekkende ontwikkelingen verder te helpen

Organisator Hogeschool VHL en het OnderwijsVernieuwingsProgramma Leefomgeving
Datum

wo 25 november 2015 13:00 tot 17:00

Locatie Hogeschool VHL, Velp

Er lonkt een nieuw perspectief: consumenten, producenten, ngo's en overheden bundelen hun krachten en vormen nieuwe verrassende coalities om in de toekomst ons voedsel op een duurzame manier te verbouwen en de natuurkwaliteit te herstellen. In Nederland wordt hier en daar al geƫxperimenteerd met de verweving van voedselproductie, natuur en zelfs recreatie en wonen. Dat levert nieuwe, aantrekkelijke en veerkrachtige voedsellandschappen op, waar planten en dieren ruim baan krijgen. Voorbeelden zijn het Ketelbroek bij Groesbeek, Park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen en het toekomstige Eemvallei-Noorderwold bij Almere.

Het programma begint om 13.00 uur, in de kapel van landgoed Larenstein. Drie sprekers zullen het thema inleiden, vanuit wetenschappelijk, internationaal en lokaal perspectief. Daarna kun je, in twee rondes, kiezen uit een groot aantal workshops die het thema vanuit verschillende kanten (people, planet en profit/prosperity) zullen belichten.

Natuurlijk zullen er een aantal aansprekende cases uit de landbouwpraktijk met u worden gedeeld. Maar er zijn ook workshops over ecosysteemdiensten, verdienmodellen en sociale innovatie. En wat denkt u van een workshop 'Landschap op je bord', waarin u een menu krijgt voorgeschoteld en gaat bepalen uit welk landschap dit afkomstig is?. Ook is er een workshop waarin we het onderwijs over dit thema compleet gaan vernieuwen. In de paneldiscussie zullen we bekijken hoe we de transitie naar veerkrachtige voedsellandschappen ook echt een stap verder kunnen helpen.

De middag zal om 17.00 uur worden afgesloten, waarna er gelegenheid is om nog even met elkaar na te praten.

Je kunt je voor het middagsymposium opgeven via deze link. Kijk voor meer informatie in de uitnodiging.