Studiedag

Verandering van bovenaf, lezingencyclus 'Voedsel voor morgen'

Wat mogen we van politici verwachten in het duurzame voedselvraagstuk? Met prof. dr. Frank Biermann (Global Sustainability Governance, UU) en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren).

Organisator Studium Generale Universiteit Utrecht I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.
Datum

di 1 maart 2016 20:00

Locatie Academiegebouw (aula) Domplein 29 3512JE Utrecht

Sprekers

  • Prof. dr. Frank Biermann
  • Drs. Frank Wassenberg

Voedsel voor morgen

In 2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn naar 9 miljard. Dat betekent niet per se dat we meer voedsel moeten produceren. Nu gaat namelijk 25% van de oogsten wereldwijd verloren. Kunnen we dit cijfer omlaag brengen, door verwerkingsprocessen efficiënter en gewassen sterker te maken?

Bewust, duurzaam gedrag verkleint de ecologische voetafdruk van ons eten. Maar zulke ‘goede’ keuzes kunnen ook een negatief effect hebben op de voedselzekerheid elders. En zelfs met de beste intenties is het niet makkelijk kiezen voor het juiste product, met ruim 150 keurmerken

Niet alleen de consument maar ook politici hebben een belangrijke rol. Wat mogen we van hen verwachten? Zijn zij in staat om de neuzen van zowel rijke westerse landen, opkomende economieën én ontwikkelingslanden dezelfde kant op te krijgen? Of is de marktwerking leidend en geldt 'wie betaalt, bepaalt'? De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is complex maar noodzakelijk. Zijn we het kritieke kantelpunt, ‘the point of no return’ al gepasseerd? Is er nog hoop?I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.