Nieuws

Vleesconsumptie daalt niet

De vleesconsumptie van de Nederlandse bevolking was in 2017 76,6 kilo per persoon. Die consumptie is even hoog als in 2016. De dalende trend sinds 2010 stagneert nu terwijl veel mensen zeggen minder vlees te eten.

In opdracht van Wakker Dieren hebben onderzoekers van Wageningen Economic Research berekend hoeveel vlees Nederlanders consumeren. Uit het onlangs verschenen rapport 'Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2017' blijkt dat de vleesconsumptie voor 2017 op 76,6 kilo karkasvlees per persoon ligt. Dat is bijna even hoog als in 2016 en 2015.

De cijfers in het rapport maken duidelijk dat er een einde gekomen is aan de licht dalende trend zoals die tussen 2010 en 2015 te zien was. Toen daalde het gebruik van van zo’n 79 kg in 2010 naar ruim 76 kg in 2015 per hoofd van de bevolking. De vleesconsumptie ligt nu weer op het niveau van 2005.

Vleesconsumptie

Het vleesverbruik wordt gemeten in karkasvlees, dat is vlees inclusief botten. Niet al die kilo's eindigen in de maag. Ruwweg wordt ongeveer de helft van die bijna 77 kilo daadwerkelijk geconsumeerd. Van het consumeerde vlees is 36,5 kilo varkensvlees (47,5 procent), 22,1 kilo pluimveevlees (28,9%) en 15,4 kilo rundvlees (20,1%). Daarnaast eten Nederlands nog kalfsvlees (1,3 kilo) en geitenvlees (1,2 kilo). Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.

Minder vlees

Dat de vleesconsumptie niet daalt, ligt niet in de lijn met de verwachting, als je afgaat op onderzoeken over flexitarisme. Uit die onderzoeken blijkt dat veel Nederlanders zeggen minder vlees te eten. Wakker Dier schrijft daarom in een persbericht dat de uitkomsten verrassend zijn. De belangenorganisatie stelt dat de vleesconsumptie ongezond hoog is.

Volgens het voedingscentrum ligt de aanbevolen hoeveelheid vlees per persoon per jaar rond de 25 à 26 kilo. De geconsumeerde hoeveelheid van een de ruime 38 kg is ongeveer 12 à 13 kilo meer dan de geadviseerde hoeveelheid. Voor onze eigen gezondheid zouden we minder vlees moeten eten: meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten. We eten nu nog meer dierlijke eiwitten (circa 60%) dan plantaardige (circa 40%).

(Bron foto: Shutterstock)