Nieuws

Vleesgesjoemel

Er wordt geknutseld met vlees: plakken, ontdooien, restvlees toevoegen of tot blokjes persen. Het mag, maar dan moet je het op het etiket zetten. En dat gebeurt te vaak niet, zegt de Consumentenbond.

Het etiket op producten met geeft te vaak niet goed aan wat de samenstelling van het vlees is. Consumenten worden misleid, stelt de Consumentenbond op basis van een onderzoek. In een artikel ‘Gegoochel op het vleesetiket : voedsel ontmaskerd’ in de Gezondgids van december 2015 geeft de Consumentenbond voorbeelden van gesjoemel.

Verdwijntruc

Zo rekenen fabrikanten zich rijk aan vlees wanneer ze op saté uit de vriezer schrijven dat het vlees voor 85% uit varkensvlees bestaat. De overige 15 %,  ketjap, water, zout en kruiden, worden kennelijk ook tot vlees gerekend, maar dat mag niet. Vaak bestaat die saté uit tot blokjes geperste snippers vlees. Dat mag ook wel, maar dan moet het wel op het etiket staan.

Andere voorbeelden zijn producten waarin voor een deel ontdooid vlees is verwerkt, zonder dat dit op het etiket staat of producten waar teveel water in zit zonder de vermelding ‘met toegevoegd water’. En dan is er nog de verdwijntruc. In een kroket met 15% draadjesvlees zou 10,5 gram moeten zitten, terwijl er maar 1,5 gram te vinden is.

Brief

De bond vindt dat de etikettering beter moet en dringt daarom in een brief aan minister Schippers (Volksgezondheid) aan op meer capaciteit voor de NVWA, zodat betere handhaving van de etiketteringwetgeving mogelijk is. Bovendien vindt de bond dat hogere boetes, verdere openbaarmaking van de controles van de NVWA en een consumentvriendelijke opheldering van onduidelijkheden in de etiketteringwetgeving nodig zijn.

(Bron foto: Pixabay)