Studiedag

Vmbo-bijscholing Gezonde dieren en Het houden van dieren

De vmbo-bijscholing 'Basistraining Gezonde dieren en Het houden van dieren' richt zich op het aanbrengen van praktische kennis en vaardigheden die gevraagd worden t.b.v. de kwalitatieve uitvoering van de keuzevakken 'Gezonde dieren' en 'Het houden van dieren' binnen het nieuwe vmbo-profiel Groen. Deze cursus geeft een inhoudelijk inzicht in de keuzevakken, de bijbehorende (praktische) vakdidactiek en didactische werkvormen.

Organisator Aeres Hogeschool
Datum

ma 20 maart 2017 10:00 tot 16:30

Locatie Groenhorst Barneveld Barnseweg 3 3771 RN Barneveld Lokaal D22

Als onderdeel van het nieuwe vmbo examenprogramma profiel groen zijn de keuzevakken 'Gezonde dieren' en 'Het houden van dieren' ontwikkeld. Tijdens deze nascholing ligt de nadruk op gezondheidscontroles, diergedrag, dierwelzijn en dierverzorging. De training geeft inhoudelijk inzicht in de keuzevakken, de bijbehorende (praktische) vakdidactiek en didactische werkvormen.

Doelgroep

Docenten/aankomende docenten binnen het nieuwe profiel Groen die de keuzevakken 'Gezonde dieren' en 'Het houden van dieren' (gaan) verzorgen en er weinig ervaring mee hebben.

Inhoud

Deze praktische cursus richt zich op het aanbrengen van praktische kennis en vaardigheden die gevraagd worden ten behoeve van de kwalitatieve uitvoering van de keuzevakken ‘Gezonde dieren’ en ‘Het houden van dieren’. Daarbij worden er twee accenten gelegd: vakinhoud en vakdidactiek.

Sara Albone, docentopleider en dierenarts bij Aeres Hogeschool Wageningen, verzorgt het ochtendprogramma (Gezonde dieren). De docent maakt gebruik van leervoorkeursstijlen om verschillende didactische manieren te demonstreren. Het hanteren en de gezondheid van honden staat centraal. Voorafgaande aan de nascholing ontvangen deelnemers een link om hun eigen leervoorkeursstijlen te ontdekken.

Aranka Meester, docent dierverzorging Groenhorst Barneveld, verzorgt het middagprogramma (Houden van dieren). De docent maakt gebruik van een ethogram om gedrag van konijnen en knaagdieren vast te stellen. Vervolgens worden er verbindingen gelegd met dierenwelzijn en dierverzorging. Centraal staat de vraag, hoe leer je leerlingen observeren?

Programma

  • 10:00 Ontvangst mbo Groenhorst Barneveld met koffie
  • 10:15 Welkom en introductie
  • 10:30 Keuzevak 'Gezonde Dieren'
  • 12:30 Lunch
  • 13:00 Keuzevak 'Het houden van dieren'
  • 15:30 Evaluatie en afronden
  • 16:15 Afsluiting