Nieuws

Voorzichtig zijn met bulten bij geiten

Bulten bij geiten kunnen verschillende oorzaken hebben, van volkomen onschuldige tot vrij ernstige. Omdat sommige geitenziektes ook mensen kunnen besmetten, moet je goed opletten.

Bulten zijn er in alle soorten en maten. Daarbij kunnen bulten gevuld zijn met pus, bloed, vocht, of weefsel. Volgens dierenarts Lammert Moll van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is het daarom moeilijk om direct een antwoord klaar te hebben op de vraag 'We hebben geiten met bulten, wat moeten we nu doen?'

Besmettingsgevaar

Om te achterhalen wat de veroorzaker van de bulten is, is het in ieder geval niet verstandig om deze te openen voor het verzamelen van pus voor bacteriologisch onderzoek. Door het openen van een bult om de pus te verzamelen, kunnen miljoenen bacteriën zich verspreiden en zorgen voor infecties bij de andere dieren. Vooral de ziekte CL (Caseous Lymphadenitis) kan zich op die manier snel verspreiden. Om CL uit te sluiten is het daarom verstandiger om bloedonderzoek te laten uitvoeren.

Ook andere dieren en mensen kunnen besmet raken met CL. Vaak gaat het om mensen die beroepsmatig veel in contact komen met besmette dieren. In Australië, waar CL vaak bij schapen voorkomt, wordt de ziekte regelmatig geconstateerd bij slachthuismedewerkers en schapenscheerders. In Nederland komt de ziekte gelukkig maar weinig voor, maar de GD adviseert kinder- en zorgboerderijen om gecertificeerd CL-vrij te worden en te blijven.

Andere oorzaken

Een andere veroorzaker van bulten die aan CL doen denken, is tularaemie, een bacteriële ziekte die ook in Nederland wel eens bij hazen wordt aangetroffen. Dit is ook een zoönose, die heel incidenteel bij mensen voorkomt. Maar er zijn nog legio andere oorzaken voor bulten, zoals 'gewone' ontstekingen, bloeduitstortingen, vochtophopingen, wratten en tumoren, of gevolgen van injecties met antibiotica of vaccins. Voor een beter advies is het raadzaam om de vindplaats en de bult zelf zo nauwkeurig mogelijk te typeren. Het meest onschuldig zijn bulten die bij oudere geiten rondom de kaak ontstaan en spontaan weer verdwijnen; die 'hamsteren' wat voedsel om te herkauwen.


(Bron foto: xx)