Nieuws

Vruchtbaarheid bepalen met progesteronmeting in melk

Het gehalte progesteron in melk is een afspiegeling van het gehalte in het bloed en zegt iets over de vruchtbaarheidsstatus van een koe. Een nieuwe technologie maakt nauwkeurige meting buiten het laboratorium mogelijk.

De vruchtbaarheid van koeien is een belangrijk aandachtspunt in de moderne melkveehouderij. De stijgende melkproductie van koeien gaat gepaard met verminderde reproductiecijfers, schrijft vakblad Management&Techniek in het artikel 'Melk als spiegel voor de vruchtbaarheid' Koeien worden minder duidelijk tochtig. En er zijn vaker inseminaties nodig voor een succesvolle dracht. De gemiddelde tussen-kalftijd in de laatste 20 jaar groeide gestaag naar ongeveer 420 dagen, aldus het vakblad.

Vruchtbaarheidsstatus

Voor veehouders is het daarom belangrijk beter zicht te krijgen op de vruchtbaarheid van koeien. Activiteitsmeters voor tochtdetectie bij koeien zijn daarom populair. Maar verhoogde activiteit zegt niet alles over tocht. En er kunnen vruchtbaarheidsproblemen zijn die je niet kunt vaststellen op basis van activiteitsregistratie.

Door het gehalte van het hormoon progesteron te meten, kun je ook informatie krijgen over de vruchtbaarheid. In een ander artikel 'Meetgegevens omzetten in klare taal' legt het vakblad uit hoe je metingen van het progesterongehalte kunt gebruiken. Het progesterongehalte varieert afhankelijk van de vruchtbaarheidsstatus. De concentratie progesteron in melk is een afspiegeling van het progesterongehalte in het bloed. Door progesteron in melk te meten, krijg je dus informatie over de vruchtbaarheidsstatus. Maar hoe meet je die gehaltes?

Progesteronmeter

Er is een commercieel systeem op de markt dat progesteron in melk volautomatisch kan opmeten op het veebedrijf. De techniek is gebaseerd op de 'lateral flow-technologie'. De melk wordt op een teststrip gebracht, net zoals bij een zwangerschapstest. Maar de nauwkeurigheid van die test is niet zo hoog als de Elisatest die in het laboratorium veel gbruikt wordt. Een andere laboratoriumtechnologie is Surface Plasmon Resonance (SPR) die zeer betrouwbaar is. Op deze laboratoriumtechnologie is een nieuwe technologie ontwikkeld, de Fiber-Optic Surface Plasmong Resonance (FO-SPR) die je ook buiten het lab kunt gebruiken.

Het artikel beschrijft hoe die nieuwe technologie werkt. Onderzoekers hebben de nauwkeurigheid van de technologie onderzocht. Je kunt met die technologie niet alleen progesteron meten, maar ook andere eiwitten en DNA-moleculen detecteren. Het is een veelbelovende techniek, denken de onderzoekers. Je kunt met die technologie snel een analyse maken van het progesterongehalte in de melk.

(Bron foto: Shutterstock)