Nieuws

Vuile voedselverpakkingen zonder risico

Via gerecycled karton en papier kunnen ongewenste reststoffen uit inkt in ons voedsel terechtkomen. Foodwatch maakt zich zorgen, maar toxicologen weten niet of er risico's zijn.

Veel levensmiddelen zoals rijst, hagelslag of melk zijn verpakt in kartonnen verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycled karton en papier. Die verpakkingen bevatten reststoffen van inkt die in ons voedsel terecht kunnen komen. Het gaat om een veelheid aan koolwaterstoffen die onder twee paraplutermen worden geschaard: MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbons) en MOSH (mineral oil saturated hydrocarbons). Consumentenorganisatie Foodwatch, die zich zorgen maakt, onderzocht 120 producten met verwachte verontreiniging. De onderzoekers vonden in 43% van die producten MOAH, en in 83% sporen van MOSH. Maar levert dat ook gezondheidsrisico's op? Die vraag stelt Resource in het artikel 'Storm in een pak hagelslag'.

Risico's

Die vraag is lastig te beantwoorden, zeggen toxicologen omdat het om een mengsel van tienduizenden stoffen gaat. Onderzoeker Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen Food & Biobased Resarch zegt dat toxicologen in tientallen jaren niet in staat geweest zijn de risico’s te bepalen. Proeven leveren geen duidelijk resultaat. Ook de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2012 naar dit risico gekeken, meldt het Voedingscentrum. De onderzoekers constateren dat kleine hoeveelheden van deze stoffen aanwezig kunnen zijn in producten zoals rijst of brood en concluderen dat er een potentieel risico is. Tegelijkertijd laten ze weten dat er nog onzekerheden zijn als het gaat om de gezondheidseffecten op de mens. Weinig bewijs dus, maar Foodwatch draait het om: je moet bewijzen dat stoffen veilig zijn voor ze in verpakkingen en voedsel mogen belanden.

Maatregelen

Je kunt verontreiniging voorkomen door een extra ontinkte binnenzak te gebruiken of aan de verpakking een absorberende stof toevoegen die de vervuilende stoffen vasthoudt. Thoden van Velzen vraagt zich af of dat nodig is. Ons lichaam komt immers op meer manieren in aanraking met die stoffen, bijvoorbeeld door contact met smeermiddelen of via cosmetica of lippenbalsem. Maar Foodwatch vindt dit een ontwijkend argument en wil dat de overheid maatregelen neemt.

De discussie heeft er voor gezorgd dat een aantal supermarktketens geen sporen van MOAH accepteren in verpakkingen, en voor MOSH komt er een strengere grens.

(Bron foto: Shutterstock)