Studiedag

WURtalks - Stikstof uit de natuur

Om de groeiende wereldpopulatie te kunnen blijven voeden, is het nodig om de landbouwproductie op een duurzame manier te laten groeien. Vlinderbloemigen kunnen een deel van het antwoord zijn op dit probleem. Zij hebben namelijk geen mest nodig, want ze kunnen stikstof binden uit de lucht.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

di 22 december 2015 19:45 tot wo 22 maart 2017 22:00

Locatie WURtalks - Stikstof uit de natuur

De meeste planten halen hun stikstof uit de bodem, maar de natuurlijke stikstof gehaltes in de grond zijn erg laag. Om de groei van gewassen te verbeteren voegen we (kunst)mest toe, waarvan stikstof één van de hoofdingredienten is. Helaas is kunstmest niet overal veel verkrijgbaar en het gebruik kan gevolgen hebben voor het milleu.

Hoe kunnen vlinderbloemigen rhizobium bacteriën temmen voor duurzame stikstof?

Ton Bisseling - Professor moleculaire biologie

Vlinderbloemigen hebben geen mest nodig, omdat ze hun stikstof uit de lucht kunnen halen in plaats van uit de bodem. Ze doen dit met de hulp van rhizobium bacteriën, maar hoe doen ze dat precies? Ton Bisseling zal je het verhaal vertellen over hoe vlinderbloemigen bactriën kunnen temmen voor stikstof uit de natuur.

Hoe kunnen we stikstoffixatie door vlinderbloemigen gebruiken voor duurzame landbouw?

Ken Giller - Professor plantaardige productiesystemen

Nadat we geleerd hebben hoe vlinderbloemigen stikstof kunnen binden zal Ken Giller vertellen hoe we dit kunnen toepassen. Hoe kunnen we kleine boeren in Africa helpen en duurzame landbouw bereiken?

Deze WURtalk zal in het Engels worden gegeven. De toegang is gratis, maar registreer je om een plaats te reserveren