Nieuws

Warmwaterbehandeling tegen bewaarziekten in fruit

Na de oogst van appels en peren kun je door bewaarziekten toch nog een deel van de oogst kwijtraken. Door bespuiting met fungiciden kun je schimmels die deze ziekten veroorzaken voorkomen, maar er zijn ook alternatieven zoals een warmwaterbehandeling.

Er zijn verschillende schimmels die fruit tijdens de bewaring aan kunnen tasten zoals Penicillum expansum, Monilinia fructigena, fusarium en phytophtora (P. syringae en P. cactorum) bij appels. Bij peer komen ook Phacidiopycnis pyri (steelrot) en Cadophora malorum voor. Ondanks bewaring bij lage zuurstofgehaltes - Ultra Low Oxygen-bewaring (ULO) - zijn er verliezen van 1 tot 10%, en in uitzonderlijke gevallen wel van 50% schrijft vakblad Management&Techniek in het dossier Bewaring van hardfruit.

Warm water

Door bespuiting met fungiciden op het veld kun je het optreden van veel van die schimmels die bewaarziekten veroorzaken, onderdrukken. Aan die bespuiting kleven milieutechnische bezwaren. Een alternatief is het fruit na de oogst onder te dompelen of te douchen. Een naoogstbehandeling met warm water lijkt goed te werken, zo schrijft het vakblad.

Je moet bij een warmwaterbad het fruit 2 tot 3 minuten onderdompelen in water van 50-52 °C (appel) of 48 °C (peer). Bij het douchen kun je door het kortere contactmoment een hogere temperatuur gebruiken, bijvoorbeeld 55-58 °C. Het is wel belangrijk dat de temperatuur niet te hoog is. Je zou dan het fruit beschadigen waardoor die weer gevoeliger worden voor bewaarziekten.

Veelbelovend

Door de hoge temperatuur wordt een deel van de schimmelsporen gedood, bovendien spoel je de sporen van het fruit af. Bij appels met een waslaag is er nog een bijkomend effect. Door de hogere temperaturen wordt het waslaagje even vloeibaar en worden bestaande openingen gedicht.

Er zijn verschillende toestellen ontwikkeld om warmwaterbehandelingen toe te passen, maar het gebeurt nog niet op grote schaal. Toch lijkt de techniek veelbelovend, aldus het vakblad. In België zijn er enkele biologische telers die de methode al meerdere jaren met succes toepassen.

(Bron foto: Shutterstock)