Nieuws

Webinar Groene Biotechnologie

Op 8 december organiseerde InHolland een webinar groene biotechnologie. Onderzoeker Rene Smulders en lector Nelleke Kreike gingen in op technieken en onderwerpen die een belangrijke rol spelen bij de moleculaire veredeling van planten, met specifiek aandacht voor groene biotechnologie in het hoger onderwijs.

Voor het hoger onderwijs is een nieuw programma ontwikkeld, gericht op groene biotechnolgie voor derdejaars studenten, door onderzoekers van Wageningen University & Research in samenwerking met lector Nelleke Kreike (Hogeschool Inholland) en andere hbo-instellingen. Het webinar Onderwijsvernieuwing Groene Biotechnologie, op 8 december gehouden, besteedt aandacht aan dit onderwijsprogramma.

Plantenveredeling

In het eerste deel van de webinar gaat Rene Smulders (projectleider Wageningen Plant Research) in op de ontwikkeling en toepassing van biotechnologie in de plantenveredeling in een historisch perspectief. Lector Nelleke Kreike besteedt aandacht aan de wensen en doelen voor het groene biotechnologie onderwijs voor hbo-studenten. Ze gaat in op de Integratie van de theoretische leerlijn, vaardigheden en een onderzoeksproject over technieken en onderwerpen die een belangrijke rol spelen bij de moleculaire veredeling van planten.

Smulders duikt in de geschiedenis van de plantenveredeling. De mensheid verbetert gewassen al zo’n 10.000 jaar door selectie van nakomelingen met gewenste eigenschappen . Dat was een traag proces, zo legt Smulders uit. Maar sinds het begin van de 20e eeuw wordt plantenveredeling als wetenschap gebaseerd op kennis over de overerving van eigenschappen. Plantenveredeling is steeds bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken en strategieën om het proces van kruisen en selecteren preciezer te maken en te versnellen. Groene biotechnologie kun je omschrijven als een gereedschapskist van technieken. Plantenveredeling is een fascinerend en dynamisch onderzoeksgebied waarin de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, aldus Smulders.

Onderwijs

Nederland kent nu zo’n 200 grote en kleine bedrijven die zich bezig houden met plantenveredeling en -vermeerdering. Ze zijn zeer innovatief en investeren veel in research en development. Daarom zijn ze voortdurend op zoek naar goed opgeleid personeel. Voor studenten groene biotechnologie is het belangrijk dat ze de technieken uit de gereedschapskist leren gebruiken voordat ze stage gaan lopen bij veredelingsbedrijven.

In het tweede deel van de webinar gaat Nelleke Kreike in op het nieuwe onderwijs voor voor derdejaars studenten van Inholland. Vooral de integratie van theorie en praktijk staat hoog in het vaandel. Daarnaast wil Inholland de studenten zelf ook actief betrekken in het onderwijs door uitdagende opdrachten te maken met verschillende werkvormen. De onderwerpen die aan bod komen in het onderwijs zijn de nieuwste moleculaire technieken zoals moleculaire merkers, CRISPR/cas en DNA-sequencing. Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan voor de veredeling belangrijke eigenschappen zoals ziekteresistentie en inhoudstoffen van planten.

Werkcolleges

In deze webinar worden twee van de ontwikkelde werkcolleges met opdrachten uitgebreid besproken. Tenslotte zie je in het webinar nog enkele enthousiaste reacties van studenten en docenten, die het succes van dit nieuwe onderwijs onderstrepen.

Dit webinar is mogelijk gemaakt door het OnderwijsVernieuwingsProgramma (OVP) en WURKS.

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(3)