Nieuws

Weerstand varken 'is meer dan antistoffen'

Een artikel in Pig Business biedt lezers inzicht in het complexe immuunsysteem van varkens om zo te zorgen voor betere weerstand. 'Immuniteit meer dan vaccin en antistoffen', kopt het artikel.

In het intro van het artikel (Immuniteit meer dan vaccin en antistoffen) maakt de lezer behalve met antistoffen en vaccins kennis met de 'wondere wereld' van macrofagen, cytokinen, natural killer cells, T-cellen en 'nog veel meer ingrediënten die door het bloed naar alle lichamelijke 'brandhaarden' en 'slagvelden' worden gestuurd'.

Antistoffen in biest

Een goede biestvoorziening, daarover lijkt iedereen het nu wel eens te zijn, is zeer belangrijk voor een goede start van de big. Maar, meldt Pig Business, nog niet eens zo heel lang geleden waren de meeste zeugenhouders zich hier maar nauwelijks van bewust. Toch is een goed werkend afweersysteem met alleen antistoffen (in de biest) niet gegarandeerd. Gesproken wordt over een 'kritieke periode': 'De antistoffen van de moeder raken op en er worden door de big nog weinig tot geen antistoffen gemaakt'.

Kritieke fase - na het spenen

Pig Business: 'Dit is de fase waarin de big zijn eigen immuniteit met antistoffen opbouwt. Varkenshouders moeten juist daarom in de kritieke fase van twee weken na het spenen extra aandacht aan hygiëne besteden en infectiedruk laag houden'. Een dierenarts adviseert op te passen voor de speendip en dat de antistoffen als voedingsbron worden gebruikt: 'Dat kan een zeugenhouder voorkomen door een goede voeropname en darmontwikkeling te bevorderen'.

Adaptie noodzakelijk

In het artikel wordt stilgestaan bij de wijze waarop cellen ziekteverwekkers herkennen, wat aangeboren immuniteit is, wat afweercellen en witte bloedcellen (zoals macrofagen) doen en welke cellen in het geweer komen tegen bacteriën, parasieten, virussen en andere lichaamsvreemde stoffen.

Naast aangeboren immuniteit, ook te beïnvloeden via voer van de zeug (zie Groen Kennisnet-artikel Via voeding moeder weerstand jongen vergroten) is adaptieve immuniteit belangrijk. Volgens de geciteerde dierenarts een 'ondergeschoven kindje': 'maar wil je als bedrijf naar een hogere gezondheid toe, dan is adaptatie noodzakelijk'.


(Bron foto: Thinkstock)