Nieuws

Wegwijs met Duurzame Doelen

In 2015 heeft de Verenigde Naties 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) vastgesteld. Tijdens de duurzame derde donderdag meeting presenteerde het Nieuwe Netwerk team wat die verschillende SDG’s zijn en hoe die met elkaar samenhangen.

Pauline Schakenbos trapte de online bijeenkomst op donderdag 18 maart af met een duik in de wereld van de duurzame economie. De concepten van de 'wellbeing econony' en Kate Raworth’s ' Donut economy' werden toegelicht en gekoppeld aan duurzame ontwikkelingsdoelen. Een duurzamere wereld en een eerlijkere wereld gaan hand in hand.

Sustainable Development Goals

Wouter Winters van Pidzh gelooft dat er voor alles een oplossing is en dat we vooral dingen moeten gaan doen. Deze partner in duurzaamheid begon zijn bedrijf na zijn tijd bij I-did, waar hij zag hoe circulaire kleding het verschil kan maken. Winters maakt zich hard voor creativiteit in duurzame ontwikkeling en ziet de SDG’s niet als een stok om mee te slaan, maar als een feestje. Hoe dit feestje begint? Met het doel waar echt je hart ligt, en van daaruit kom je er vanzelf achter dat al die doelen met elkaar verbonden zijn.

Lokaal impact maken

Aad Jörgens heeft als verbinder precies dat gedaan: met zijn hart voor SDG nummer 17 - partnerschap en samenwerking - is hij SDG Lokaal begonnen. Hij liet zien hoe het werken aan duurzame doelen er concreet uit kan zien. Door samen te werken met lokale overheden, ondernemers, non-profit organisaties en burgers leggen ze verbindingen tussen duurzame dingen die nu al plaatsvinden. Slim: door plaatselijke bibliotheken als hub te gebruiken weten ze laagdrempelig en effectief het lokale netwerk te mobiliseren.

Ook online worden door SDG lokaal de verbindingen gelegd. Voorbeeldproject Oosterhout lokaal is een site waar initiatieven worden gepresenteerd en waar ze worden gekoppeld aan de SDG’s. Dit geeft een mooi overzicht van de verschillende projecten die in de gemeente plaatsvinden en hun maatschappelijke waarde.

Studenten aan zet

Tot slot was het woord aan Demi Hordijk over Talk The Future van Student Alliance Wageningen. Ze sprak over de noodzaak van systeemverandering, ook op lokale schaal. Door groendenkende, academische studenten te koppelen aan bedrijven willen ze een brug vormen. Op dit moment zijn ze hard op zoek naar organisaties die kunnen helpen met verder ontwikkelen van dit plan, en bedrijven die wel een frisse Wageningse input kunnen gebruiken.

(Bron foto: SDG Nederland )