Presentatie

Wereldlezing - Nano materials, Friend or Foe?

Niet alleen in onze mobiele telefoons, zonnecellen, verf, de geneeskunde maar ook in onze voeding dringt nanotechnologie meer en meer door. Wat is er allemaal gaande op dit gebied?

Organisator KLV en Wageningen Academy
Datum

wo 25 november 2015 18:00 tot 22:00

Locatie Impulse, Stippeneng 2 Gebouw 115 6708 WE Wageningen

Ontwikkelaars maken gebruik van de technologie om bestaande toepassingen te verbeteren. Ze maken efficiëntere zonnecellen of krasvaste autolak. Op andere terreinen lijken geheel nieuwe toepassingen mogelijk te worden. Wereldwijd worden miljarden geïnvesteerd in onderzoek.

Enerzijds is nanotechnologie een nieuw onderzoeksterrein met veronderstelde ongekende mogelijkheden. Een miljardenindustrie, waarvan we de komende jaren nog veel gaan horen. Anderzijds is er volop discussie. Over de definitie, maar ook over mogelijke risico’s van nanoproducten. Beleidsmakers, wetenschappers en publiek debatteren nog volop over de voor- en nadelen van de technologie terwijl de wereld al overspoeld wordt met nanoproducten. Om de betekenis van nanotechnologie duidelijk te maken, is een definitie niet genoeg. Concrete toepassingen kunnen helpen de kansen en risico’s van het nieuwe vakgebied helder te krijgen. Belangrijke toepassingsgebieden zijn: medicijnen, voedsel, energie, water, materialen, elektronica, defensie en veiligheid.

Tijdens deze lezing wordt het onderwerp vanuit diverse invalshoeken benaderd:
Wat zijn bijvoorbeeld de gevaren en risico's van de huidige technologie-ontwikkeling en hoe grijpt het onderwerp in op de milieuaspecten, denk aan het residu als de deeltjes worden afgebroken.

Sprekers en voorzitter

De avond zal voorgezeten worden door dr. ir. Nettie Buitelaar, Chief Business Officer, BiosanaPharma BV. De volgende sprekers verlenen hun medewerking aan deze lezing:

Dr. ir. Frans Kampers, Coordinator Innovative Technologies en prof. dr. Annemarie van Wezel, Copernicus Institute of Sustainable Development en Principal Scientist Water Quality & Health at KWR Watercycle Research Institute.

Een derde spreker vanuit de industrie wordt nog bekend gemaakt.

Programma

Vanaf 18.00 uur vindt de registratie plaats en kun je (gratis) deelnemen aan een buffet. Om 19.00 uur start het programma met lezingen van de sprekers gevolgd door discussie met publiek tot 21.00 uur. Na afloop kun je onder het genot van een hapje en een drankje napraten over de lezing tot 21.30 uur. De voertaal is Nederlands.

Aanmelden:

Je kunt je hier direct opgeven voor de lezing.
Kosten: iedereen is van harte welkom. Deelname aan lezing en diner is gratis dankzij sponsoring van de Wageningen Ambassadors.