Workshop

Werkplaats Voedselverspilling Onderwijs

In het onderwijs is veel aandacht voor het onderwerp voedselverspilling. Het is een belangrijk thema binnen lessen Food, Duurzaamheid, Innovatie, Milieu en meer. Er zijn mooie voorbeelden, maar ook scholen die worstelen hoe je dit thema voor de studenten kunt vormgeven en die vervolgens zelf aan de slag gaan met de ontwikkeling van lesmateriaal. Samen met het programma Jong Leren Eten (Gelderland/Utrecht), waar vol wordt ingezet op gezonde en duurzame voedselkeuzes voor jongeren via het onderwijs, wordt de volgende werkplaats aangeboden.

Organisator Regio Foodvalley
Datum

ma 14 juni 2021 15:00 tot 16:30

Locatie Online via ZOOM

Voedselverspilling en onderwijs

De werkplaats ‘Voedselverspilling & Onderwijs’ binnen Foodvalley Circulair zet in op: ontwikkelen van curricula, delen van best practices, organisatie van activiteiten in de Verspillingsvrije Week in september, ophalen van onderzoeksvragen bij bedrijfsleven en andere organisaties, uitvoeren van onderwijsopdrachten, koken met restproducten, stageopdrachten, monitoring van waste bij ketenpartijen.

Regio Foodvalley kent een groeiend netwerk van onderwijsinstellingen dat actief onderwijs organiseert over voedselverspilling en circulaire voedselketens. Scholieren en studenten doen praktijkopdrachten bij bedrijven, er zijn volledige curricula, maar ook speciale vakken over minder verspilling.

Programma

:

- Welkom
-
Voedselverspilling tegen gaan: wat is het actuele aanbod binnen het onderwijs?

  • Presentatie ‘vers’ overzicht goede, erkende lesmethodes
  • Whole School Approach, ‘Ga de Verspilling Tegen'
  • MBO-challenge Voedselverspilling;

- Zero Waste Challenge: schoolbrede aanpak brengt tegengaan van voedselverspilling in versnelling

  • Challenge Voedselverspilling Aeres Flevoland/Gelderland, Esmee Spoler (Aeres HBO Dronten, voedselverspilling)

- Week van de Voedselverspilling 7 – 13 september 2021: brainstorm en delen plannen

  • Studenten maken en delen recepten; Aeres VMBO Nijkerk is eind mei de voorbereiding gestart en praat ons bij.
  • Wat kan een schoolkantine/cateraar betekenen? Carmen Purvis, Van Leeuwen Catering,
  • Wat bieden Foodvalley Circulair en Jong Leren Eten aan ondersteuning?
    Samareh Bloemberg (Foodvalley Voedseltransitie), Lisa Verbruggen (Jong Leren Eten)
  • Uitwisseling plannen en wat is er nodig om ze concreet te maken?

    - Afronding en informele napraat

    Meld je aan door een mail te sturen naar Wieke Bonthuis:

    w.bonthuis@cailin.nl

    NB: Deelnemers aan de Werkplaats op 14 juni krijgen een verrassingspakketje ‘thuis’ gestuurd. Als je dit ook wilt ontvangen, voer dan bij de aanmelding op de site je adres in of dat van je organisatie. In dit pakketje vind je ook een handige hardcopy van de Infographic met actueel Lesmateriaal

    .